De moestuin begin augustus

De moestuin begin augustus1. Snijbiet - Warmoes, 2. Venkel, 3. Leven in de pompoenbloem, 4. Prei en sla
En het is weer augustus, dat betekent dat de worteltjes al half zijn, we omkomen in de sla, van de peultjes alleen verdorde resten overblijven, de courgettes bijna onze oren uit komen en de knoflook hangt te drogen.
Boontjes, bieten, venkel, broccoli, prei, snijbiet, spinazie, jonge uitjes en hopen verse kruiden zijn nu klaar om gegeten te worden.
Ik vind snijbiet nog steeds niet te vreten en heb eigenlijk weinig zin om de tuinbonen te doppen, maar voor de rest zeuren we niet.
Nu is het wachten op de maïs en pastinaak.

Vanavond zaaide ik worteltjes en ajuintjes die als pijpajuin geoogst worden op het stukje dat vrijkwam door de knoflook uit te trekken. Dat laatste is eigenlijk heel makkelijk te telen, in het voorjaar wat teentjes de grond in, in juli zit er in de plaats een hele bol knoflook, als dat geen wonderbaarlijke vermenigvuldiging is. Je moet je zelfs niet bezig houden met de grond te bemesten, gewoon hup de losgemaakte grond in.

De veldsla mag vanaf nu ook gezaaid worden, ook op onbemeste grond, dus eender waar in uwen hof, als je eind augustus nog eens zaait heb je zelfs heel de winter door veldsla uit eigen tuin. In de winter met iets vers uit uwen hof komen, het heeft wel iets, zeker als je het nadien tussen een bruine boterham met kaas en mayonaise legt.