De moestuin in oogustus, over oogsten of onkruid

moestuin eind augustus1. rups, 2. wortels, 3. overzicht, 4. snijbiet,5. uien
Wat fotootjes van twee weken geleden, tuinopkuis, een beetje dan toch al, de wortels die in april gezaaid waren zijn nu allemaal gerooid en zitten in soepversie (wortel/lavas) in de diepvries en de uien zijn aan het drogen. Er zijn nog wat boontjes, hopen courgettes, prei, raapstelen, bietjes, spinazie, wat slasoorten en uiteraard snijbiet.
Het is nu aan de pastinaak, venkel, chinese kool, maïs en pompoen, een nieuw seizoen een hoop andere smaken.

Over onkruid dan, ik hoorde iemand mompelen bij het verlaten van een ecologische tuin: "Maar netjes en ordelijk is het toch niet." Inderdaad dat had hij heel goed opgemerkt, een ecologische tuin ziet er vaak uit alsof er een mesthoop is uitgekapt boven een deftig hofke. De restanten van de peulvruchten liggen gewoon af te sterven op de grond, grasmaaisel ligt tussen de groenten gestrooid, onkruid staat her en der, wanorde, effenaf.
Maar, alles heeft zijn doel en zeker in een ecologische tuin, met de wortels van peulvruchten blijft ook de stikstof in de grond wat het jaar nadien goed is voor de kolen die er komen staan, grasmaaisel is geweldig mulchmateriaal, onkruid staat niet altijd in de weg maar kan nuttig zijn, paardenbloemen maken met hun lange penwortel de grond goed los en er staat beter onkruid dan niets, want een kale grond is not-done.
Warme dagen zijn ideaal om onkruid te verwijderen in de tuin, het uitgetrokken onkruid verdord momentelijk zodat je het gewoon op de perken kan laten liggen als mulchmateriaal. En zo is de cirkel weer rond, schoon hé.

Ondertussen zijn de groenbemesters gezaaid, te laat denk ik, maar daarover volgende keer meer.
U kijkt toch ook!

Zoeeeeemmmm