Week 49

Maar Sinterklaas toch!

Vanaf 6 december steken wij onze chocolademannekes in hete melk, goed roeren en klaar.
En terwijl ik deze foto aan het opladen was kreeg ik een mail met de volgende vraag:

...Heb jij tips over wat je kan doen met die kilo's nic-nacjes (met en zonder suikertje) die ik hier de laatste dag via alle kanten in huis heb gekregen?
En met die hoop chocolade sinten en pieten ...


De nic-nacjes zonder suikertje eet ik 6 december of ten laatste de ochtend van 7 december nog allemaal op, de andere kap ik in een kom voor toevallige passanten, maar misschien dat er iemand anders wel een goeie tip heeft?

Kip in de pan en dan in de oven
Echt eten doen we ook, gisteren aten we met de pan op tafel, kip met tomatensaus, lekker brood om te soppen en een grote kom gestoomde broccoli met wat gesmolten gezouten boter er over (ik heb een halve kilo letterkoekjes binnen, we gaan niet kijken op een calorie meer of minder)

De tomatensaus maak je naar eigen goesting. Gisteren deed ik dat door een ui bruin te stoven, blussen met wat rode wijn, wijn laten uitkoken, tomaten uit blik toevoegen, kruiden, wat laten pruttelen en klaar.
Ah ja, gesnipperde basilicum doe ik er ook nog bij.

De rest is even simpel.
-Kippenfilets bakken, de hele dikke halveer je, wanneer ze een korstje hebben giet je de saus er over, zonder dat ze door en door gaar moeten zijn.
-Twee balletjes mozzarella in plakken snijden, over de pan verdelen en parmezaan over het hele gerecht raspen.
-Een kwartier in de oven op 180° en een heel lekker en gezellig gerechtje is klaar.


week 49

De rest:
Maandag: De kip van dit postjen.
Dinsdag: Kabeljauwhaasje met spruitjespuree, spruitjes kuisen, stomen en terwijl spekjes bakken en pijnboompitten roosteren, spruitjes grof prakken, alles bij elkaar, kruiden met peper en zout en smeuïg maken met lekkere olijfolie. En daar een lekker stukske vis bij.
Woensdag: De venkel met kerstomaatjes van Lilimie want ik hoor daar veel goeds over. Ik denk wel dat ik de tomaatjes pas op het eind ga toevoegen.
Donderdag: Gehakt met bobotiesaus en aardappels. Tante Hilde mailde mij gisteren een recept door, ik kan natuurlijk niet anders dan dat deze week op mijn planning zetten. I quote:
Man ik heb iets lekkers klaargemaakt!! Ge weet nog wel, een ovenschotel die klaar is in een wip en maar opwarmen als de kinders van school komen, zoiets hebt ge toch soms nodig he?
Het is een afrikaanse ovenschotel met saus uit een pakske, maar zo overheerlijk lekker: “bobotie-saus” uit de fairtrade winkel. Gehakt bakken in de pan, saus erover gieten als het vlees gaar is. Dan in een ovenschotel een laag gekookte patatten (geplet, maar geen puree van gemaakt), dan het vlees met de saus, en daarover ei met room gemengd. Enfin, zo staat het op de verpakking van de saus. De patatten heb ik erbij verzonnen, want wij zijn patattenmensen.
En zoals bij alles: de dag nadien zonodig nog lekkerder!

Het is algemeen geweten dat Tante Hilde nogal enthousiast is, dus ik neem aan dat het gepermiteerd is omdat hier zomaar zonder vragen neer te zetten?
Vrijdag: Balletjes met selder en puree. Ik heb dat nog nooit écht gegeten denk ik, toch niet als volwaardige groente, meestal in een gerecht gelijk op zaterdag. Dus gaan we dat eens testen.
Zaterdag: Osso bucco met pasta, om al de selder op te krijgen en omdat het keilekker is.
Zondag: Hotdogs. Ofzo, Jef geeft een cowboyfeest voor zijn verjaardag volgende week en ik zoek nog kindercowboyeten, dus om dit hier af te sluiten ... zegt ne keer, wat eten/snoepen/drinken cowboys op hun vijfde verjaardagsfeestje?