De vegetarischen mensch

??

Ik ging hier nog eens iets vertellen over mijn vleesloos leven, hoe dat lukt en zo.
En hoe ik dat in godsnaam volhoud. Want dat zou ik mij vroeger ook altijd afgevraagd hebben. Hoe kunt ge in godsnaam boeiend en lekker blijven koken met altijd en alleen maar die groenten?

Wel, daar zijn truuks voor en ik ga die onthullen! Gedaan met die exclusiviteit voor werkloos, dreadloks- en okselhaardragend gespuis met teensletsen aan. Gedaan met uit de hoogte bekeken worden door spandoekdragende, onkruidburger-etende natuurpuntvrijwilligers omdat ge rap achter hoek en kant een hotdog met extra ajuin naar binnen staat te schrokken.
Iedereen aan de tofuknackworst in drie stappen!

1. Weekmenuut
Ondertitel: En vertrek vanuit het aanbod en niet de goesting
Ik zoek bij Velt op wat de seizoensgroenten zijn en vertrek van daaruit om een weekmenu samen te stellen. Zo werken heeft verschillende voordelen:
-Je hebt een vertrekpunt. Wat eten we vandaag, waar heb ik zin in, leidde bij mij altijd tot iets vlezigs.
-Je bent beperkt in keuze zodat je creatiever wordt en er meer variatie op tafel komt. De tomaten in de zomer gaan ook zoveel lekkerder smaken, stel je voor dat er heel het jaar rond clementijntjes zouden zijn, nooit meer dat eerste-clementijntje van-het-jaargevoel, wat een gemis!
-Je spaart geld uit, natuurlijk zijn seizoensgroenten goedkoper dan groenten die uit Kenia komen. Om nog maar te zwijgen van de vitamines die nog aanwezig zijn in groenten die kraakvers zijn.
-Je moet veel minder naar de winkel, op een bepaald moment heb je al de 'rare' dingen in huis en moet je enkel nog voor groenten de deur uit, het geld dat ik al bespaard heb met niet meer om de twee dagen naar de Delhaize te gaan! (Om nog te zwijgen over de stickers-smurfenellende die me gespaard is gebleven.) Een keer per zoveel weken naar de supermarkt voor pasta, rijst, parmezaan, room, noten... is meer dan voldoende. Je kan ook naar de natuurwinkel waar nog nooit iemand in enige verleiding is gekomen.
-Gebruik kookboeken, ik heb ondertussen een hele hoop verzameld en installeer mij één keer per week met iets lekkers en een stapel kookboeken in de zetel. Zit je liever achter de computer kijk dan eens op Epicurious, hier vind je een schat aan recepten met reacties van lezers.
-Hou rekening met restjes, draai ze de dag nadien in iets anders. Zo maak ik van overschotjes risotto burgers of stop het in een flapje bladerdeeg. Overschotjes van geroosterde groenten worden soep of samen met een blik linzen een slaatje . Pasta verandert samen met wat groenten in een lekkere frittata en daarbij een slaatje (voor mij) en wat komkommer en kerstomaatjes (de kinders) is degelijke kost.

2.Wees niet te fanatiek
-Begin rustig, stop uw kast niet van de ene dag op de andere vol met seitan, sojavlokken, kombu, wakame en agar agar.
-Heb je zin in een boke met salami, koop salami!
Wil je nog eens steak of ribbekes eten, doe dat!
En geniet daar dan vooral van.
-Ik eet bij vrienden gewoon mee met de pot en tussen de boterhammen van mijn kinderen zit al eens iets vlezigs, beter af en toe met goesting zondigen dan uit frustratie de handdoek in de ring gooien.
Misschien moet je beginnen met één vleesloze dag per week.
-Het is geen wedstrijd!

3. Speel vals
-Zeg niet: "Dat is hier gedaan hé mannekes, vanaf vandaag eten wij hier geen vlees meer en tussen uwen boterham komt champignonnenspread!" Muiterij zal uw deel zijn.
-Kook vleesloos zonder het te vertellen, waarschijnlijk maak je geregeld pasta's of risotto's zonder vlees, geen haan die daar naar kraaide. Of speels vals, maak wortelpuree met nepworst of spaghettisaus met valslijk gehakt en dan hebt ge de nephamburgers nog niet geproefd. Je kan ook perfect koken zonder al die nepdingen, ik maak geregeld bolognesesaus met linzen en vorige week maakte ik een tomatensaus bij een restje witte bonen en dat was precies cassoulet.
-Ik heb het nog nooit geproefd maar er bestaat ook nepbroodbeleg van salami tot kalfsworst
-Trek u ook niks aan van uw kinderen: die zagen toch altijd en van dat stuk vlees gaan ze nu niet bepaald groter of slimmer worden. Jef heeft nooit veel gegeten, maar hij eet kilo's noten, appels, mandarijnen, rauwe paprika's, wortelen, als ik het hem maar toestop. Geen tekorten me dunkt.
-Ga geen discussies aan met mensen die het beter weten, die zijn trouwens het lolligst om in de val te laten lopen.

En als laatste: Lees Doriens boek, ik beloof het u: ge gaat er van genieten, vegetariër of niet.
Goed Eten Al was het maar omdat ik daar ook een beetje aan mee geholpen heb.

Goed Eten Een heel klein beetje.
Allee kom, ik heb er vooral op zitten wachten eigenlijk.

Goed Eten
Maar nu is het er, en het is zo schoon.

Ik mag twee boeken weggeven, het enige wat u daarvoor moet doen is de eerste foto bekijken en raden wat ik vanavond bestelde in een plaatselijke taverne.
Een tip: Het was vegetarisch.