De laptoptas

Buiten
Ik maak weer geregeld voor Het Nieuwsblad een aflevering Creatief bezig zijn voor de vrouw en meteen begon het geprot: "Maar ge moet dat op voorhand zeggen, hoe kunnen wij anders op tijd in de gazettenwinkel geraken?"
Komt er nog bij dat ik anderhalf jaar geleden al beloofd had om het patroon hier te posten. Dat was er dus niet van gekomen - u kent mij al.
Bij deze zet ik dat even recht: De laatste aflevering, speciaal voor u gebracht!
En volgende keer zal ik het u op tijd weten te zeggen!

Met Bent van LooyNog een beetje duiding bij het patroon: Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er een laptop in de tas geraakte. Dat lukt, maar ik zou het toch niet aanbevelen. Echt stevig is zo'n tas niet.
De tas bestaat uit twee delen, een rechthoekige binnentas en een overtas dat én de schouderbanden én een extra zakje is.
Hoe revolutionair!

laptoptas
We beginnen met het patroon, de rode lijnen zijn een stuk van de overtas zoals te zien op het tekeningetje onderaan. Links teken je 10 cm bij en rechts twee repen van 35.
Opgelet: Dit is een half patroon, zoals te zien op de tekening links boven moet je dit dubbel uitknippen.
De afbeelding is op ware grootte, ik vermoed dat wanneer je dit naar je bureaublad sleept en afprint het meteen goed zit qua afmetingen. In alle andere gevallen moet je iets anders proberen, zorg er voor dat de lange zijde 20 cm is.
Lukt het op geen enkele manier dan is er nog altijd dit.

De binnentas is gewoon een rechte lap en om de bovenkant af te werken gebruik je biaislint of knip je nog een extra strook stof. Beide tassen knip je twee keer.

laptoptas
laptoptas
1. Zowel de binnen- als overtas moeten worden verstevigd met vliesline. Strijk dit tegen de stof die aan de buitenzijde komt. Als je de overtas wil versieren (borduren, flockfolie, ...) doe dit dan nu.
2. Leg de overtasdelen met de goede kanten op elkaar en stik op 1 cm. Laat aan de binnenkant van de schouderbanden en één zijkant 3 cm open zoals te zien op de tekening. Knip de naad in tot op 2 mm van het stiksel. Haal de stof door de opening aan de zijkant en keer hierbij ook de schouderbanden.

laptoptas 3. Plooi de schouderbanden bovenaan open en leg ze met de goede kant tegen elkaar, let er op dat ze niet gedraaid zitten en stik aan elkaar op 1 cm, doe dit aan beide kanten.
4. Sierstik de volledige overtas zodat alle openingen dicht zijn.

laptoptas 5. Leg de verstevigde rechthoek met de goede kant naar boven en leg de overtas er zo op dat ze precies in het midden ligt. Stik de overtas op de binnentas precies in het stiksel van stap 4. Kies zelf of je de overtas tot boven of maar tot iets over de helft vaststikt.
6. Plooi de tas dubbel met de goede kant tegen elkaar en stik de zijkanten dicht op 1 cm. Knip de hoekjes weg en keer zodat de goede kant buiten zit.
Doe hetzelfde met de andere rechthoek, deze moet je niet keren. Heb je graag een binnenzak voor sleutels ed. knip dan een extra lapje stof en naai dit voor het dichtstikken tegen de goede kant van de andere rechthoek.

laptoptas
7. Schuif de twee tassen in elkaar en stik de twee binnentassen aan elkaar op 5mm.
Werk de bovenkant af met een biaislint of ga verder.

laptoptas 8. Neem de smalle strook stof en plooi 1 cm om, strijk goed plat.
9. Plooi de reep stof in twee met de goede kant naar buiten. Begin de dichtgevouwen strook vast te stikken tegen de binnenkant van de tas, stik volledig rond op 1,5 cm, maar begin pas te stikken na 1 cm.
Stop, wanneer je volledig rond bent de overschot in de opening en stik verder alles vast.

laptoptas
10. Draai de tas binnenstebuiten, plooi de strook naar binnen, leg over het stiksel en stuk vast op 2 mm van de kant. Zijn er stukken waar dit niet lukt, knip dan wat van de naad van de tas.

Voila, ik heb mijn plicht gedaan en u bent weer een sjakosch rijker!