zaterdag 2 oktober 2010

Het mislukte weekmenuavontuur

Aardperen

Van dat weekmenu kwam natuurlijk niet veel in huis, allereerst was er protest tegen uienntaart, dus aten we de pastinaakpuree (lekker!) maandag, verzon ik iets anders voor dinsdag, gaf de viskraam forfait op donderdag en komt er morgen een kaasschotel op tafel wegens teveel volk over de vloer om in de keuken te staan.
Zo gaat dat naar het schijnt met vooraf bepaalde weekmenu's.

Wat wel lukte is de aardperencurry.
In het voorjaar zocht ik recepten samen om te bundelen in een aardperenreceptenboekje, ik probeerde bij iets anders uit te komen dan er room en noten over te gooien en dat is met dit recept goed gelukt.

Ik paste het naar mijn smaak en vorige curryervaringen wat aan, maar als u mij niet vertrouwt vindt u hier het originele recept.

Er zijn al aardperen te koop in de winkel, maar ik haalde ze uit de hof, geen idee of aardperen zijn zoals kolen en er best een nachtje vorst overgaat, ze waren in ieder geval te klein, dus voor het volgende recept wacht ik nog een maand.

Nodig:
-50 gr boter
-2 uien, in partjes
-4 kipfilets, in blokjes
-500 gr aardperen, geschild, in stukken van 3 cm, bewaar ze in water met citroensap
-200 gr winterwortel, geschild, in stukken van 3 cm
-2 teentjes fijngesneden knoflook
-2 cm geraspte gemberwortel
-2 el kerrie
-2 el kurkuma
-chilipoeder naar smaak en kinderen
-50 gr bloem
-0,5 l kippenbouillon
-2 dl kokosmelk
-busseltje koriander, gesnipperd
-zout en peper
-Yoghurt en citroensap, door elkaar geroerd of doe meer moeite en maak raita.

-Verhit de helft van de boter in een ruime pan en bak de ui tot ze glazig is.
-Voeg knoflook, gember, chili, kurkuma en curry toe en bak even mee.
-Doe de kip en groenten erbij en bak tot alles bedekt is met de kruiden.
-Laat de andere helft van de boter erbij smelten en kap er dan de bloem bij.
-Bak het geheel al roerend nog 1 minuut en schenk de bouillon en kokosmelk erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook, zodat de saus licht gaat binden.
-Laat de curry onder regelmatig roeren zachtjes koken tot de wortel, aardpeer en kip gaar zijn.
-Breng de curry op smaak met zout en peper en bestrooi met de koriander.

-Serveer met de yoghurt. (ik roer de yoghurt onder mijn saus)

3 opmerkingen:

  1. Inderdaad gaat er het best eerst de vorst over; dan zijn ze zoeter.
    Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik heb ze nog nooit gegeten.. toch maar eens proberen denk ik

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem4.10.10

    lekker maar winderig !

    BeantwoordenVerwijderen