Jetbezenbaksels

Aardbeientaart
Drie jaar geleden kocht ik 9 aardbeiplantjes, het jaar nadien nam ik wat nakomelingskes mee over de taalgrens sindsdien eten Elza en ik elk jaar aardbeien van dezelfde familie. Feitelijk ken ik daar niet veel van, ik weet dat je kan kiezen tussen eenjarige en meerjarige planten en toevallig ben ik zonder het goed te beseffen drie keer voor de meerjarige plantjes gegaan, tussen de bessen staan ordinaire aardbeien met bloemetjes in roze en wit, tussen andere bessen staan de sjiekere Mara des bois en schattige bosaardbeitjes.
Ik schat dat ik sinds een week of twee dagelijks een halve kilo aardbeitjes pluk, meestal verdwijnen die rechtstreeks in Abel -het voordeel van overdag het enige kind te zijn- vandaag was de oogst het driedubbele dus heb ik nog een kilooke over om morgen een taart te bakken. Ik probeer elk jaar iets nieuws en momenteel zijn dit mijn twee favorieten, de bovenste heeft een vulling van ricotta en een koekjesdeegbodem en die hieronder is eerder een cake die ik net ontdekte bij Smitten kitchen, zij haalde de mosterd bij Martha Stewart. Morgen maak ik (net als vandaag) de laatste versie, ik ben zelfs aan het denken om twee cakes te maken, om maar te zeggen hoe favoriet favoriet hier is.
Plus, iets zelfgemaakt uit den hof is altijd scoren bij mijn schoonmoeder (ik vertelde dat ooit al eens) die morgen haar zoneke gelukkige verjaardag komt wensen.

Aardbeiencake
Om averechts te doen geef ik hier het recept van de bovenste taart, voor dit recept moet je op de link hierboven klikken, ik ga dat recept ooit wel eens overnemen want nu is dat met eetlepels en cups ed en ik kan die dingen nooit vinden tijdens het koken, ik heb het dus meer voor een weegschaal. Trouwens, als iemand mij eens zou kunnen zeggen wat een el boter precies weegt moet ik morgen niet schatten gelijk vanmiddag, merci!

De aardbeientaart met ricottavulling
1/2 keer dit koekjesrecept
500 gram aardbeien, gewassen, steeltje er af en in twee gesneden
1/2 appelsien
suiker of agavesiroop
een potje ricotta
50 gram suiker
1 ei

Maak het koekjesdeeg en meng er eventueel wat sinaasappelraspsel door, zet een tijdje in de koelkast en maak dan de bodem zoals bij de rabarbertaart, laat afkoelen.
Mix de ricotta met het ei en de suiker en schep op de afgekoelde taartbodem, bak 20 minuten op 175°, laat ook weer wat afkoelen.
Meng de aardbeien met het sap van de appelsien en zoet naar smaak, dit hangt af van de aardbei en van u, ik gebruik altijd agavesiroop omdat de aardbeitjes dan zo mooi blinken.
Verdeel de aardbeien over de ricotta, zet op een mooi bord en dien op.
Versier eventueel met wat eetbare bloempjes bv. viooltjes of vlierbloesembloempjes.

Voila, nu ben ik weg, moet Mr Zsazsa kussen!


jefbezen