Kookboeken a volontè

KookboekenKookboekenErgens bovenaan mijn lijstje zwakke plekken staat Boeken Kopen. Dit is dan ook meteen één van de duurste zwakke plekken, want andere zwakke plekken zijn oa. tamzakken, luierikken en helemaal niks doen.
Deze vier boeken schafte ik me de afgelopen maand aan, ik laat jullie even meegenieten.

Alle smaken van de regenboogAlle smaken van de regenboog van Tessa Kiros.
De boeken van Tessa Kiros zijn een verzameling van recepten, aantekeningen van haar reizen, restaurants waar ze heeft gewerkt en haar familiegeschiedenis. Sprookjesachtige herinneringen die je meevoeren naar het huis van een heks, hinkelbanen, schommels, knikkers en het circus. Naar exotische geuren, ijscokarretjes met droevige muziek, bloedende juwelen en kettingen van sinaasappelschillen. In Alle smaken van de regenboog ligt de nadruk op de mediterrane keuken. De recepten zijn naar kleur ingedeeld: van rood, geel, groen, naar roze, wit, bruin, zwart-wit, strepen en veelkleurig. Ideaal voor kinderen of als basis om mee te variëren. Met de foto’s, illustraties en de feeërieke verhalen is kookboek een te klein woord. Een feest om doorheen te bladeren! (Tekst en recepten)
De geweldige pasta met aubergine is één van de vele successen uit dit boek.

Mijn keuken van de zonMijn keuken van de zon van Virginie Besançon
- Onweerstaanbaar boek over de heerlijke dingen van het leven
- Een met liefde en zorg samengesteld boek over het koken met verse producten.
- Het boek geeft, aan de hand van de seizoenen, bijna 80 persoonlijke recepten, geïnspireerd op de mediterrane keuken.
- Bijzonder gestyled en gefotografeerd.
- Zeer fraai uitgevoerd met leeslinten, spotvernis en een luxe bindwijze.

Een nieuwe kijk op de mediterrane keuken: lekkere vegetarische gerechten waar de vreugde van afstraalt. Genieten hoort net zozeer bij de streken rond de Middellandse Zee als zonneschijn en zorgeloosheid. Dat bewijst Virginie Besançon met haar recepten. Ze heeft de uitbundigheid van de producten van de zon verrassend uitgebuit. Haar hapjes, gerechten en desserts hebben een betoverende melange van smaken, zijn eenvoudig te bereiden en ze zijn met liefde gemaakt. Dat zie je, dat proef je.
(tekst)

Veel frisse recepten, oa de spaghetti met rucola en citroen

Vers van het land
- Koken met verse, liefst biologische seizoensproducten van de (boeren)markt is een groeiende trend.
- Vers van het land barst van de groenten, kruiden, noten en het fruit. Het beschrijft het gebruik van zo veel mogelijk lokaal geteelde, met de hand geoogste seizoensproducten.
- Meer dan 200 recepten, plus interessante anekdotes, informatie over voedingswaarde, adviezen over bewaren en basiskooktechnieken.
- Met prachtige foto's van alle producten en smakelijke culinaire fotografie.

Vers van het land speelt in op de hernieuwde belangstelling voor kleinschalig verbouwde, verse seizoensproducten: fruit, groente, kruiden, paddenstoelen en noten. Vers van het land bevat ruim 200 recepten, maar is veel meer dan een kookboek. Het staat vol leuke wetenswaardigheden en geeft informatie over verse producten uit alle delen van de wereld, van knapperige bladgroenten en zomerse citrusvruchten tot herfstige noten en aardse knolgewassen. Als u wilt weten welk aardappelras zich het best leent voor bereiding in de oven of voor puree, wat u kunt doen met een zak kersen of hoe u een artisjok moet eten, zoek dan niet verder. Vers van het land is een uitgebreid naslagwerk voor elke keuken, met receptideeën en verhalen over voedsel die zowel tuiniers, koks en fijnproevers zullen aanspreken.
(tekst)

Eten enzoEen kookboek vol recepten van haar blog bij NRC.Next. Eten Enzo is de verzameling van een groot aantal recepten van Janneke Vreugdenhil’s blog Koken Etc. Het kookboek is een boek met recepten voor doordeweek, recepten waarbij je dus niet te veel hoeft na te denken, die binnen no time op tafel staan, ideale recepten voor mensen die naast koken nog tientallen dingen moeten doen. Maar dat zijn niet de enige recepten die je in dit kookboek kan vinden, ook recepten waarbij het niet zo snel gaat, meer uitdagender is, dus voor als je echt de tijd hebt om te koken (of als je iets speciaals op tafel wil zetten voor je gasten). Het boek is ingedeeld in de 4 seizoenen, lente, zomer, herfst en winter, met elk zijn specifieke recepten en zijn eigen anekdote. Het ingredientenlijstje kan je uitscheuren en meenemen als je boodschappen gaat doen. Denk je die lijstjes kwijt te raken? Ook daaraan is gedacht door een enveloppe achter in het boek waar je al je boodschappenlijstjes in kan bewaren. Grappig is dat het kookboek niet standaard is met zijn bladzijde formaat (de foto’s zijn op grotere pagina’s, de recepten op kleinere met afscheurbare boodschappenlijstjes en de anekdotes over de gevoelens van de verschillende seizoenen nog kleiner) en handig zijn de 4 lintjes want tja al lezende kom je heel veel lekkers tegen. Omdat dit een kookblogboek is zijn de reacties van de lezers niet vergeten en maakt het net dat beetje extra. (tekst)
Dat van die enveloppe had ik nog niet door dus.
De raapstelenstamppot heb ik uit dit boek.

Ik ga binnen twee weken op pad om materiaal te halen voor een zelfgemaakt boekenrek, mèt handleiding!
U kijkt toch ook?