Wat zegt een neushoorn eigenlijk?

IMG_7582Bij inspiratieloze momenten ga ik kijken op Etsy, een site waar mensen hun handgemaakte dingen aan de man brengen, van meubels tot juwelen.
Ik stootte op t-shirts met een applicatie maar dan omgekeerd, niet de versiering er bovenop, maar aan de achterkant (van de voorkant, volgt u nog?) vervolgens knip je een vorm uit de bovenkant en voila, een versierd t-shirt. (vb'en 1, 2 en 3)
Of zo werkt het toch ongeveer, dit is hoe ik het deed.

Nodig:
-Iets waar je een versiering op wil hebben, rokje, t-shirt, tafelkleed, tasje, .. gekocht of zelfgemaakt, al af of nog in elkaar te stikken.
-Extra stof
-Papier met een tekening, de tekening uitgeknipt.
-Speldjes
-Lijm, die spuitbussen zijn geweldig, te koop in elke doe het zelf/knutselwinkel

Als je geen naaiwonder bent, neem dan geen rekbare stoffen, want dan kan het resultaat al eens lubberachtig zijn kies dan eerder voor zoiets om je kledingstuk te versieren.
Op niet rekkende stoffen mag dit echt geen probleem zijn. Maar je moet er dan wel rekening mee houden dat je stof gaat uitrafelen tot aan het stiksel.
Of probeer het gewoon, zolang je niet knipt is er niks verloren. Het leven is aan de durvers!

Je moet de tekening niet per se op de stof plakken, je kan de contouren ook tekenen met een uitwasbaar potlood, of de tekening vastspelden.
neushoorn.jpg
1. Plakken, spelden en stikken, 2. Achterkant, 3. Overschot wegknippen, 4. Binnenkant eruit knippen
1. Plak op de voorkant van wat je wil versieren de uitgeknipte tekening, als je alleen lijm op de achterkant van het papier doet ga je dat er later zo weer kunnen aftrekken. (of speld vast of teken de contouren)
Speld aan de achterkant de extra stof vast.
Stik in één keer helemaal rond de tekening, laat de naald heel de tijd in de stof, hef bij hoeken en rondingen het voetje op en schud zachtjes met de stof zodat ze niet meerekt. Neem een niet te lange steek (bv 2,5) en stik net naast de afbeelding, in het papier stikken is niet erg, dat trek je er zo af.
Als het resultaat goed is trek je het papier er af.
2 en 3. Zo ziet het er uit aan de achterkant, knip de overtollige stof weg.
4. Knip met een scherpe, puntige stofschaar de binnenkant weg, laat zo'n 2 mm stof zitten.
Doe dit zeer zorgvuldig zodat je niet door de beide lagen stof knipt.

Klaar!

Jef