Het plooijurkje

plooikleedjeplooikleedje wappertbuurmeisje in een zsazsa


Kan u zich het groene dingske nog herinneren waar ik midden mei mee in een boom hing?
U had daar niet eenduidig lovende reacties op -ik merk op: er lezen veel dikke mensen mijn blog- maar toch vindt u hier vandaag de handleididing.
Ja, zo ben ik wel, als ik dat toch al van plan was doe ik gewoon verder, ongeacht wat andere mensen denken. De vormloze medemens onder u kan er maar goed mee zijn!
Het is ondertussen zelfs al getest door wat vrijwilligers en we kunnen wel besluiten het het voor een kind een pak flaterender is en als u niet van plan bent om iets in uw taille te doen (riem, vestje, desnoods een pijl die aanwijst waar de taille zich bevindt) u zich beter niet buiten begeeft.

Plooijurkje2011

Goed, wat heeft u nodig?
-Een lintmeter
-Een zeer soepel stofke zo'n 2 meter zal wel voldoende zijn, voor kleine meisjes de helft.
-Een rekenmachine
-Patroonpapier, eventueel, u kan ook tekenen op de stof als u dat wenst.
-Knopen indien gewenst.
-Een riem of een koordeke, of iets anders wat u in uw taille kan binden om terug model te krijgen.


Start!
a. Meet op deze plaats (boven de eventuele borsten) uw omtrek, noteer, dit is a, a blijft ook altijd a ook al lijkt ze soms op een q.
b. Ga voor een spiegel staan en meet hoe breed uw kleedje vooraan moet zijn, van bh-bandje naar bh-bandje is ideaal, noteer, dit is b, ook al gelijkt ze soms op een 6, niet op letten.
c. Meet hoelang uw kleedje moet zijn, kies zelf hoe hoog en hoe laag -maak het niet te lang, een lengte waarbij een broek een gewenst is, is ideaal, had u een lang kleed in gedachten, besef dan dat mensen gaan vragen of je piketten* bijhebt- noteer.
d. Oké, nu krijgen we dé formule, let op: doe b maal twee, trek dit getal van a af en deel dit door 4. Zo, dat viel best mee!
Dit is het stuk dat onder de armen komt, hier komen geen plooitjes.
e. Bedenkt hoe breed de plooitjes moeten zijn, ik nam als vb 3 cm, deel b door de gewenste breedte, u bekomt nu waarschijnlijk een getal met cijfers achter de komma, doe de cijfers achter de komma weg, het getal voor de komma is het aantal plooien.
f. Deel b door het aantal plooien (e), dit is de breedte van elke plooi.

1. Teken bovenaan de stof of een blad een horizontale lijn (even niet denken, gewoon doen), duid van links naar rechts afmeting d aan, vervolgens drie keer afmeting b en dan nog eens d.
2. Zet tussen de beide d'en de f'en af, dit moeten er in totaal ex3 zijn, tel zeker na want een mm is snel verkeerd gemeten.
3. Teken de armuitsnedes over de volledige breedte van d. Neem zo'n 7,5 cm naar beneden als u normaal gebouwd bent en zo'n 5 voor een kind van een jaar of vier. Trek eerst een rechte (schuine) lijn tussen het nieuwe linkse en het pas ontstane volgende en maak deze lijn dan een beetje holler zodat je onderaan geen punt krijgt maar een boogje.
4. Denk na over de naad, hoe ga je de bovenkant afwerken, met een biais, teken dan geen naad bovenaan, idem voor de zoom.
Is de totale breedte minder dan de helft van uw stofbreedte, gebruik dan links of rechts als stofplooi teken er anders links en rechts 1 cm naad (gewone naad) of 1,5 cm (Engelse naad) bij. (kijk vooral naar de tekeningen)
5. Neem over op de stof en knip (2x) uit, vergeet zeker niet de plooitjes bovenaan in te knippen.

Ik bereidde twee voorbeelden voor, eentje voor grote mensen en eentje voor kleine.


plooijurkje in elkaar
Het in elkaar zetten, dat moet u -afhankelijk van uw wensen- een beetje zelf zien, als u bovenaan naad hebt voorzien kan je het kleedje afwerken met een biais (er tegen stikken, volledig naar binnen plooien, biais om naad plooien en vaststikken) of met een beleg. Een beleg teken je over van het jurkpatroon maar neem dan maar een keer breedte b over, maak het beleg niet te hoog.
Het makkelijkst is waarschijnlijk een afwerking met biais (gewoon rond de stof, niet zoals hierboven uitgelegd)

Het bandje van het zelfde, wil je een breed bandje is het wel mooi als het bandje even breed is als de breedte van een plooi, neem hiervoor tweemaal de plooibreedte (f) plus 2 cm voor de naad (zie tekening).

1. Stik alle plooien vast op persvoetbreedte, doe dit voor-en achteraan.
2. Naai de zijnaden aan elkaar, het mooist doe je dit met de Engelse naad.
3. Naai het bandje vast aan het rugpand, trek het kleedje even aan om het bandje de juiste lengte af te spelden. Naai het bandje vast of werk met een knoop(sgat). Als je de bovenkant afwerkt met biais, doe dit dan voor deze stap.
4. Werk de binnenkant af.

ook mooi

*tentharingen