Week 43, die met de fuif op het eind

Week 43
Week 43, die uit den hof.
Behalve de zalm van donderdag komt zo goed als heel deze week nog uit de moestuin.
En het is bijna november.
En het heeft al gevrozen. Of gevroren, ik heb soms moeite met voltooide deelwoorden.
En wordt u daar nu niet blij van en gaat u nu niet alsnog een moestuin beginnen?

Nog straffer, ik heb in mijn kelder een doos staan om zelf champignonnen te kweken én in mijn zaaddoos zit ergens quinoazaad.
De doos bracht Mr. Zsazsa jaren geleden mee van de Aveve, sindsdien staat ze op dezelfde plaats, voor het zaad had ik in mijn hof geen plaats meer.

Het is nogal een gevarieerde week geworden precies, quiche, wok, risotto, vergeten groenten, het kan niet op!
Wijle zijn nogal avonturiers in de keuken.

Preitaart

Vandaag doken we de bistrokeuken in voor een preitaart. Dus niet de quiche Lorraine zoals gepland, die is dan voor woensdag.
Ge moet soms een beetje afwijken van de planning, dat houdt een mens alert!

De bijgerechten bleven wel hetzelfde, een quinoaslaatje met cranberries en wat ordinaire sla. Wel de beste ordinaire sla, kropsla met vinaigrette met azijn, olie, suiker en peper en zout, daar een fijngesnipperd ajuintje over, mm! Het quinoaslaatje klinkt een pak frivoler, maar meer dan quinoa, cranberries en wat gesnipperde peterselie zit er niet in. Frivool heeft meestal niet veel om het lijf.
De preitaart is fantastisch, onderaan staat het recept.

Dinsdag begin ik eindelijk aan de paksoi uit de tuin, de Oriëntaalse wok komt nog eens op tafel, deze keer niet met noedels maar met rijst, ik vind dat superlekker, basmatirijst met sojasaus, mm.
Ik denk dat ik nog snel een komkommer ga kopen en dit slaatje van Ottolenghi erbij maak.
Komkommer is altijd scoren!

Woensdag de quiche van maandag, quiche lorraine, een van mijn favoriete quiches, bij mij is dat heel simpel, spekjes, room, kaas en wat eieren, meer moet dat echt niet zijn.
Hier een slaatje van waterkers met wat geraspte appel en rode biet bij ét voila!

Dit weekend at ik samen met de buurvrouw toast met zalm, gesnipperde ui en peterselie. Voor de kinderen was er stoemp met worst. Jef wou ook zalm. Dat is nu toch niet te geloven, man man, donderdag krijgt hij dus zalm en ik wil geen gezaag.
Van mij zal het al niet komen. (Donderdag hebben wij onze rap-eten-op-tafel-dag, waarschijnlijk,een beetje gelijk zoals elke dag bij u.)

Vrijdag nog iets uit de doos van vorig jaar, risotto met vergeten groenten, gebasseerd op de versie van Jeroen Meus, maar gerealiseerd met de groenten uit de tuin en koelkast. Hierbij nog eens het rucolaslaatje, amai, dat is lang geleden.

En dan is het zaterdag en is er een Halloweenfeestje bij de buren, waarbij iedereen iets mee moet nemen.
Ik ga iets doen met pompoen, je mag met niets anders aankomen op een Halloweenfeestje, net zoals er sowieso vuurkorven buiten gaan staan en er verwacht wordt dat je buiten blijft en ik HAAT koude.
Ik weet nu al dat ik eindig bij de gepensioneerden in de behaaglijke warmte van de chauffage.
Met warme pompoensoep ipv rode wijn.

Preitaart
De preitaart.
Ik wil even dit vertellen: Tot ik prei op deze manier klaarmaakte vond ik prei de vreselijkste groente.
Echt, dit is zo lekker!

Voor 2 à 4 personen.
-Een rol bladerdeeg
-5 preien, in ringen, enkel het wit en lichtgroene deel
-Twee teentjes look, gesnipperd
-6 takjes tijm, enkel de blaadjes, fijngehakt
-Een brikje room van 20 cl
-70 gram parmezaan, geraspt
-2 eitjes, 1 eiwit apart gehouden de rest losgeklopt
-Desgewenst wat nootjes, pompoen, pijnboom, ...

-Stoof de prei met de tijm en look in wat boter tot de prei helemaal zacht is, dit duurt zeker een half uur, de prei mag beginnen kleuren.
-Bak ondertussen de bodem blind zoals op de verpakking staat aangegeven en bestrijk de bodem nadien met het losgeklopte eiwit.
-Roer de room en kaas door de prei, kruid met peper en zout, proef, kreun, kruid eventueel nog bij en meng er dan het ei onder.
-Giet de vulling in de bodem, strooi de zaden of pitten er over en zet zo'n half uur in de oven op 200°, laat wat afkoelen voor het serveren.


Overschot
De taartvorm die ik gebruik is kleiner dan het bladerdeeg, van de overschot rolde ik deze stengels door wat sesamzaad, de oven in terwijl de bodem blindbakt en je hebt een geweldig aperitiefhapje.
En een excuus voor een glas wijn!

Overschot

Nu nog een bangelijk recept met raapjes en dan zijn er wat mij betreft geen vreselijke groenten meer.