vrijdag 15 oktober 2010

Week 41

Soep

Tip
Soep!
Met veel bokes en goei boter.
Moet ge niet echt koken.


Week 41
Maandag: Fishsticks met Nieuw-Zeelandsespinaziepurree
Ik probeer voor 's maandags altijd iets te voorzien zodat ik niet naar de winkel moet, zo kan ik rustig de week beginnen (grapje) en heeft vooral de winkel tijd om allemaal verse dingen in de rekken te leggen tegen de dinsdag wanneer ik wel naar de winkel trek. Deze keer uit de diepvries en tuin, andere keren uit de voorverpakking (spaghetti carbonara of pesto) of met groenten die lang vers blijven (putanesca) of helemaal vlees en groetenloos, de mogelijkheden zijn ongekend.
Dinsdag: Bospaddestoelenrisotto, ooh dat eet ik graag se, alleen spijtig van dat gepruts met die cantarellen, ik zou er niet willen aan beginnen voor meer dan 4 man.
Woensdag: Ceviche met kip en popcorn want Jef eet het liefst van al pannenkoeken en popcorn als avondeten zo zei hij toch 's avonds in bed.
Donderdag: Vis met pompoenpuree en gebakken champigonnnenkes, een combinatie van Nigella uit Hoe te eten, pompoenen ondergaan hier allemaal hetzelfde lot, een foto van toen ik nog niet geloofde in het belang van een schoon fotooke.
Vrijdag: Spaghetti met de lekkerste ballen
Zaterdag: Pompoensoep met brood, koop dus voor donderdag een grote pompoen.
Doe er voor de verandering eens koriander en kokosmelk in, een tip van Joke.
Zondag: Kokosgarnalencurry met rijst en komijnpuri's uit de Deliciuos van deze maand, pagina 48 want een week zonder rijst, is een week niet geleefd.


Ceviche

Ceviche met kip en popcorn
Ik dénk sebisj maar het kan ook sebisjee zijn, ik vergeet het altijd.
Ecuadorianen on the blog?

Geweldig hip, popcorn mogen eten als avondmaal.
Het gerecht voor wanneer vriendjes komen spelen, u wordt geheid de populairste moeder op het schoolplein.
Soms vinden ze het eigentlijke hoofdgerecht wel niet lekker, geen erg, dat vergeten ze, voorzie gewoon veel popcorn en eet de kip zelf op, veel te lekker om te delen.

Nodig:
-1 kip
-3 uien
-3 tomaten
-3 sinaasappels, geperst
-2 citroenen, geperst
-2 el ketshup
-Busseltje koriander, gesnipperd
-2 tl komijn
-2 teentjes knoflook
-Zout

-Maïs om te poffen

-Kook de kip gaar in gezouten water met 1 ui, komijn en de knoflook, laat afkoelen en haal helemaal uit elkaar.
-Snij de ajuin in halve maantjes, zet onder water met 2 tl zout, spoel, herhaal de handeling en dep droog.
-Snij de tomaten eveneens in halve maantjes, verwijder al de pitjes en sap.
-Meng het citrussap met de ketshup en de koriander onder de tomaten, uien en kip en kruid af met het zout.
-Placeer in de koelkast.

-Verwarm olie in een pan, doe er een bodempje maïs in, zet een deksel op de pan.
-Schud geregeld tot het begint te poffen.
-Blijf geregeld schudden tot er geen pofjes meer te horen zijn.
-Strooi zout over de popcorn, schud een laatste keer en klaar.

-Ik vind het geweldig lekker als de popcorn wak ligt te worden in het vocht van de kip, maar niet iedereen is zo'n fijnproever, er zijn er hier die de popcorn uit hun hand eten omdat natte pop-corn vies is, tttsss.

Met dank aan mijn vriendin Jo waar het toch nog altijd net iets lekkerder is, maar u mag daar waarschijnlijk niet aanschuiven dus moet u het hiermee doen.

13 opmerkingen:

  1. Leuk menu. Ik ga je pompoenrisotto (zat bij het pompoenenlinkje) binnenkort een keer proberen. Dat van die beestjes tussen de cantharellen had ik bij een winkel vandaan toch niet verwacht. Ik heb gisteren kastanjetaart gemaakt en moest af en toe ook wat weggooien als ik zo'n meegekookt... zag)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. zo grappig om te zien hoe gij uw menu opstelt met het boodschappenlijstje ernaast.
    Ik vond gisteren in een heel oud boerinnenbondkookboek een vergeeld stukske papier, met daarop juist dezelfde indeling! Van mijn moeder, blijkbaar was ik pas geboren want op het lijstje stonden ook kruippakskes.

    k

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het water loopt me weer in de mond.
    Wat ben je toch een efficiënte huisvrouw, hier gaan die weekmenu's altijd verkeerd.
    De pompoenrecepten ga ik proberen, ik heb dit jaar alleen maar grote pompoenen...eigenlijk helemaal niet zo makkelijk....maar zoals jij het doet is het ideaal.
    Maar doe je dan de hele pompoen tegelijk in de oven en bewaart daarna een deel in de koelkast voor de soep van zaterdag of doe je zaterdag de andere helft in de oven (ja ja, ik ben een luie en zuinige huisvrouw). Of misschien ben je zo efficiënt dat je donderdag ook alvast de soep voor zaterdag maakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. sébietsjé uitgesproken, het is spaans.
    En technisch gezien is ceviche vis die rauw in een citrus-marinade wordt gedaan en zo gaar wordt. Kiek die gekookt wordt is dus eigenlijk geen ceviche.
    Enfin, we gaan er niet moeilijk over doen: het kind moet een naam hebben natuurlijk.
    Dat van die popcorn vind ik raar. But in a good way.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. de populairste moeder: daar ga ik voor ;) klinkt super, helemaal met die popcorn!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ i. de ceviche van kip is een variant die in de sierra gemaakt wordt, waar niet direct altijd verse vis voor handen is dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heeft helemaal niets te maken met de weekmenu, maar wat is Abeltje groot! 80cm en 10kg! Anna wordt er binnenkort 2 en zit er amper boven.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat ziet er heerlijk uit. Ik ga dat recept zeker eens proberen, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @jo. aha, dat wist ik niet. ik heb het idd alleen aan de kust gegeten in peru. wat ik mij dan afvraag: zou dat gaar worden als ge dat gewoon rauw doet, die kip? in fijne reepjes ofzo?
    alhoewel. rauwe kip is waarschijnlijk vreselijk ongezond.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. lekker pompoensoep ga ik deze week ook maken, mmmm gek op!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anoniem18.10.10

    Wauw, mét boodschappenlijstje :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hm, misschieneen stomme vraag, maar die uien, zijn die dan rauw , Want ik denk dat ze dat hier niet gaan willen :s

    Ik heb vorige week uwe kikkererwtencurry met alle bijgerechtjes gemaakt en amaai dat was leker !

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja rauw, maar ze worden minder scherp door het weken.

    BeantwoordenVerwijderen