donderdag 4 november 2010

Week 44

Chili sin carne
Bruine brij met guacamole, dat moet wel chili con carne zijn!
Fout!
Het is chili sin carne en geen man had meteen door dat er geen carne was, ik woon hier samen met een bende kooknitwits.
Maar nu ik dit gemaakt heb ga ik dat zo blijven doen, superlekker die sin carne.
Proef ne keer mijn receptjen!

Chili sin carne
Nodig 4 personen:
-2 uien, gesnipperd
-2 rode paprika's, gegrild en in blokjes
-3 tenen knoflook, gesnipperd
-Zoveel chilipoeder als je aankan.
-1 el komijn
-1,5 el koriander (het zaad)
-1 tl oregano
-1 brik tomatenpulp
-3 blikken rode bonen, goed gespoeld
-zout

-Fruit de ui in wat olie, voeg wanneer de ui zacht is de knoflook en kruiden toe.
-Voeg al de rest toe, roer.
-En roer nog wat verder gedurende een uur op een zacht vuur tot alles zowat versmolten is en je geen bonen in tomatensaus meer hebt maar chili sin carne.

Vervolgens rasp je wat cheddar, kap je een potje zure room in een mooi kommetje, neem je ook een kommetje voor een zakje tortillachips en maak je in de rapte ook nog wat guacamole, of niet in de rapte, want dit is eten dat kan wachten.

Guacamole
Nodig per persoon:
-Een advocado
-Een halve limoen, geperst
-1/4 bosje koriander, gesnipperd
-(lente)ui, gesnipperd
-Zout
-Eventueel wat gepelde tomaat in blokjes, chilipeper en/of knoflook

Alles samen prakken tot de gewenste consistentie, hier is dat verre van babyvoedingsconsistentie, maar eerder brokkig en neen, dat klinkt ook niet smakelijk.

Chili sin carne

Schep van alles wat op uw bord en gebruik uw chipkes als bestek.


En wat eten wij verder nog deze week?

44

Week 44 valt ook samen te vatten als de week met overvloedig veel pompoen en puree.
We gaan nog bekijken of we op zaterdag niet toe zijn aan iets vasters.

Maandag: Veggie: Chili sin carne, kijk hierboven.
Dinsdag: Pasta: Spaghetti bolognese met deze saus, van de bolognesesausgelegenheid gebruik makend maken we een dubbele portie waarvan we één invriezen om op een andere keer lasagna te maken, volgende week ofzo.
Woensdag: Veggie: de tagliatella met pompoen, prei en feta van meisjesmama, gevonden op Bio de Janeiro
Ergens op een ander moment die dag: pompoencakejes
Donderdag: Vis: Gebakken met puree compleet met de zoete sla en tartaar.
Vrijdag: Vlaamse kost: Wortelpuree met spek (van dat dun voor mij graag!), voor degene die vinden dat hun pekesstom -gelijk we dat hier zeggen- op niksken trekt, ga hier eens zien.
Zaterdag: Vlees: Worstjes met puree, want een beetje vettig is wel keilekker.
Zondag: Vis: Vis in tomatensaus met rijst, want weer puree zou erover zijn.



Smakelijk dames en heren.

17 opmerkingen:

  1. ja chips als maaltijd, daar scoort ge natuurlijk mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Scoren is altijd goed, zelfs als het met chips is!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tipsy5.11.10

    Ah, de radiomadam weet ondertussen wat de pot ging schaffen vanavond :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat opsheppen van verschillende pottekes dat wordt hier ook altijd enthousiast ontvangen. Met taco's ofzo. Deze ziet er heerlijk uit en ik weet zeker dat de nitwits hier daarvoor ook zwichten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lol!
    Het toeval wil dat ik tegelijk aan het brijen was! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mjam zeg!

    Ik doe dat ook zo, mijn chile, al dan niet met vlees. Alleen gaan er bij mij veel meer tomaten in en die gaan samen met de paprika's onder de gril, voor heel lang (een goed halfuur), besprenkeld met olijfolie en overstrooid met look, zout en peper. Eventueel vliegt ook de ui er bij onder de gril.
    Ook lekker als basis voor tomaten-paprikasoep. Of pastasaus.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Die tagliatelle met pompoen heb ik onlangs ook gemaakt en is zoooooo lekker. Als je nog een pompoengerechtje zou willen (kan een mens ooit teveel pompoen eten?), is mijn pompoencurry een echte aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. amai ge houdt dat goed vol zeg dat weekmenu
    ik moet zeggen, het ziet er altijd wel lekker uit. moest ik koken, ik er zeker dingskes van proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ties.5.11.10

    wij doen daar ook nog kikkererwten bij, bij die chili sin carne ... lakker! :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  10. KWIJL!
    in mijn guacamole (wel babyvoedingachtig van uitzicht hier) doe ik nogal veel gesneden kerstomaatjes, cayennepeper en zelfs curry. maar nog nooit met koriander gedaan. goeie tip! met een rood ajuintje is het ook goe, wel beetje straffer dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ah, je post komt als geroepen. Ik zat al morrend naar mijn laptop te kijken. Het was weer tijd voor de weeklijst. Maar soms... soms mis ik even de inspiratie voor nieuwe goede vega recepten. Ik ben nog niet zo'n doorgewinterde vega koker dat ik ze zo even uit mijn mouw schut. Zeker die met bonen vind ik een lastige zaak. Want da's zo gezond maar vind maar eens de juiste combi.. Vriend zit vaak van te voren te klagen dat bonen niks aan zijn. Behalve als het chili con carne ( zoon van een slager, inmiddels omdat het hem niet uit maakt, mee vega-eter) is . Maar deze uitdaging durf ik wel aan! Ga ik hem lekker foppen gniffel...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Jammmmmmie... dat ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Op mijn chili komt altijd een berg fijngesnipperde koriander. En graag nog wat bananenchips (groene bakbananen in stukken van 3 cm frituren, er uit halen, bestrooien met grof zeezout en plat slaan en zo terug frituren). Lekkerrrr.
    Wat heb ik goesting in guacamole.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hier mais bij de chili, dat fleurt de bruine brei wat op :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. pekes-stoemp my dear..

    de p ni vergeten !!

    BeantwoordenVerwijderen