Ik wou eigenlijk helemaal geen wikkelrokje, Meisjesmama wou een wikkelrokje want ze had dat gezien bij Vermiljoen. Maar allee, ik ben veel te goed, ze weet dat, dus begon ik aan een handleiding voor een wikkelrokje op maat.
Eerst moet je een goed passend basisrokje hebben of tekenen, dan moet je dat wat uitschuinen of laten klokken, nog een tailleband erbij, het voorpand wat aanpassen en klaar is kees.
En zo ziet dat er dan uit zonder kop.
Ik tekende dit patroon tijdens het voormiddagdutje van Abel (45 minuten), knipte de stof en zette het in elkaar tijdens het namiddagdutje (1,5 uur). Poepsimpel en snel klaar, komt er nog bij dat het resultaat best wel geweldig is, dus ik ga dat patroon nog bovenhalen, gelukkig tekende ik de naad erbij op het knippatroon. (Knipoogt naar Tante Hilde)
Ik maakte van mijn basisrokje een klokrokje omdat ik een zwierige wikkelrok wou, normaal gezien had ik de panden in schuindraad moeten knippen (dat hoeft niet per se, maar het valt wel mooier) maar daar had ik niet genoeg stof voor dus ik knipte het gewoon in rechtdraad.
Bovenaan verlaagde ik het patroon met 4 cm.
Een A-lijnrokje ipv klokrok had ook gegaan. En als je een goedpassend patroon hebt van een A-lijn/klokrok moet je zelfs geen nieuw patroon tekenen.
Het rugpand blijft hetzelfde als het rugpand van de klokrok, daar verander je niks aan.
Het voorpand moet minder breed worden, ik nam te weinig af van de voorpanden van mijn wikkelrok, de flap had best nog wat meer naar het midden mogen komen, dus ik zou het zoiets doen als op de tekening.
Je kan onderaan de hoek afronden maar als je de kanten gaat omzomen is dat niet evident om een mooie ronde vorm te krijgen, met een biaislint krijg je wel een mooi rond resultaat (hieronder zie je de rok met afgeronde hoeken aan de flappen).
Ik heb er voor gekozen om de tailleband vooraan te knopen waar de flap stopt en niet achteraan of op een andere plaats, dan moet je de tailleband als volgt berekenen. *
Een vb uit de losse pols met een taille van 80 cm
-Een stuk om te binden (45 cm)
-Het stuk dat vastzit aan het voorpand (30 cm, je meet dit af op het patroon)
-Het volledige rugpand (40 cm)
-Weer het voorpand (30 cm)
-Het stuk dat achter je rug gaat (40 cm)
-Het stuk om te binden, plus het stukje van zijnaad tot aan de beginnende flap (45 + 10 cm)
Dat is dan samen 210 cm en het steekt niet op een cm meer of minder.
Mijn tailleband is 3 cm breed, geknipt wordt dat dan 8 op 212 cm.
Knip het RP één keer en het VP twee keer, draai wel je patroon om na de eerste keer!
Als je de zoom en flap gaat afwerken met een biais of rolzoom voorzie je alleen naad bovenaan en aan de zijnaad, bovenaan 1 cm en aan de zijnaden 1 cm als je de naden overlockt en meer als je voor de Engelse naad gaat.
Als je de naden gaat omzomen neem dan wel naad.
Kleef de stof van de tailleband als het geen stevige stof is zodat hij zijn vorm behoudt en niet gaat oprollen in je taille.
De naden zijn Engelse naden, maar geoverlockte naden zijn ook goed, de eerste zijn wel deftiger. Een omkeerbare rok is uiteraard ook een optie.
Het lusje in de zijnaad heb ik niet gedaan, maar somtijds zit de tailleband waar hij niet moet zitten, dus dat is dan misschien geen slecht idee, het gat in de andere zijnaad is wel noodzakelijk òf je moet met een knoop en knoopsgat werken, ik vond dat gat wel handiger en die loshangende tailleband plezant.
Het stikken dan, niet moeilijk, ik zei het al.
1. Naai de zijnaden aan elkaar.
Als je dit met een Engelse naad doet, kijk dan hier eens.
Laat aan de rechterkant 2,5 cm open, hier komt het gat.
2. Werk de naad rondomrond af, niet aan de taille.
Stik de bovenste cm van het gat toe en werk het ontstane gaatje deftig af, ik heb de naad ingeknipt tot bijna tegen het stiksel, het zoompje opgerold en vastgestikt.
3. Stik de tailleband tegen de achterkant van de rok, op 1 cm, laat de eerste 45 cm (volgens mijn berekening) "los".
4. Strijk de tailleband rondomrond 1 cm naar binnen.
5. Begin aan de langste kant van de tailleband, plooi hem toe en stik vast, aan de rok leg je de stof iets over of tegen het stiksel om zo aan de achterkant het mooiste resultaat te krijgen, kijk hier voor een uitgebreidere uitleg.
6. Stik een lusje half op de tailleband, half op de rok indien gewenst.
En klaar hé, allee Meisjesmama ge moest al begonnen zijn!
*Je kan de rok ook afwerken met een biais zoals het plooirokje of een kortere tailleband en met knopen werken.
Ingewikkeld?
Labels: Handgemaakt, Handgetekend, Handleiding, Patroon, Rokjes