dinsdag 1 juni 2010

Ingewikkeld?

Wikkelrokje

Ik wou eigenlijk helemaal geen wikkelrokje, Meisjesmama wou een wikkelrokje want ze had dat gezien bij Vermiljoen. Maar allee, ik ben veel te goed, ze weet dat, dus begon ik aan een handleiding voor een wikkelrokje op maat.
Eerst moet je een goed passend basisrokje hebben of tekenen, dan moet je dat wat uitschuinen of laten klokken, nog een tailleband erbij, het voorpand wat aanpassen en klaar is kees.

Wikkelrokje

En zo ziet dat er dan uit zonder kop.
Ik tekende dit patroon tijdens het voormiddagdutje van Abel (45 minuten), knipte de stof en zette het in elkaar tijdens het namiddagdutje (1,5 uur). Poepsimpel en snel klaar, komt er nog bij dat het resultaat best wel geweldig is, dus ik ga dat patroon nog bovenhalen, gelukkig tekende ik de naad erbij op het knippatroon. (Knipoogt naar Tante Hilde)
Ik maakte van mijn basisrokje een klokrokje omdat ik een zwierige wikkelrok wou, normaal gezien had ik de panden in schuindraad moeten knippen (dat hoeft niet per se, maar het valt wel mooier) maar daar had ik niet genoeg stof voor dus ik knipte het gewoon in rechtdraad.
Bovenaan verlaagde ik het patroon met 4 cm.
Een A-lijnrokje ipv klokrok had ook gegaan. En als je een goedpassend patroon hebt van een A-lijn/klokrok moet je zelfs geen nieuw patroon tekenen.Patroondelen wikkelrok

Het rugpand blijft hetzelfde als het rugpand van de klokrok, daar verander je niks aan.
Het voorpand moet minder breed worden, ik nam te weinig af van de voorpanden van mijn wikkelrok, de flap had best nog wat meer naar het midden mogen komen, dus ik zou het zoiets doen als op de tekening.
Je kan onderaan de hoek afronden maar als je de kanten gaat omzomen is dat niet evident om een mooie ronde vorm te krijgen, met een biaislint krijg je wel een mooi rond resultaat (hieronder zie je de rok met afgeronde hoeken aan de flappen).

Ik heb er voor gekozen om de tailleband vooraan te knopen waar de flap stopt en niet achteraan of op een andere plaats, dan moet je de tailleband als volgt berekenen. *

Een vb uit de losse pols met een taille van 80 cm
-Een stuk om te binden (45 cm)
-Het stuk dat vastzit aan het voorpand (30 cm, je meet dit af op het patroon)
-Het volledige rugpand (40 cm)
-Weer het voorpand (30 cm)
-Het stuk dat achter je rug gaat (40 cm)
-Het stuk om te binden, plus het stukje van zijnaad tot aan de beginnende flap (45 + 10 cm)

Dat is dan samen 210 cm en het steekt niet op een cm meer of minder.
Mijn tailleband is 3 cm breed, geknipt wordt dat dan 8 op 212 cm.

Knip het RP één keer en het VP twee keer, draai wel je patroon om na de eerste keer!
Als je de zoom en flap gaat afwerken met een biais of rolzoom voorzie je alleen naad bovenaan en aan de zijnaad, bovenaan 1 cm en aan de zijnaden 1 cm als je de naden overlockt en meer als je voor de Engelse naad gaat.
Als je de naden gaat omzomen neem dan wel naad.

Kleef de stof van de tailleband als het geen stevige stof is zodat hij zijn vorm behoudt en niet gaat oprollen in je taille.

Wikkelrok
De naden zijn Engelse naden, maar geoverlockte naden zijn ook goed, de eerste zijn wel deftiger. Een omkeerbare rok is uiteraard ook een optie.

Het lusje in de zijnaad heb ik niet gedaan, maar somtijds zit de tailleband waar hij niet moet zitten, dus dat is dan misschien geen slecht idee, het gat in de andere zijnaad is wel noodzakelijk òf je moet met een knoop en knoopsgat werken, ik vond dat gat wel handiger en die loshangende tailleband plezant.


Naaien

Het stikken dan, niet moeilijk, ik zei het al.

1. Naai de zijnaden aan elkaar.
Als je dit met een Engelse naad doet, kijk dan hier eens.
Laat aan de rechterkant 2,5 cm open, hier komt het gat.
2. Werk de naad rondomrond af, niet aan de taille.
Stik de bovenste cm van het gat toe en werk het ontstane gaatje deftig af, ik heb de naad ingeknipt tot bijna tegen het stiksel, het zoompje opgerold en vastgestikt.
3. Stik de tailleband tegen de achterkant van de rok, op 1 cm, laat de eerste 45 cm (volgens mijn berekening) "los".
4. Strijk de tailleband rondomrond 1 cm naar binnen.
5. Begin aan de langste kant van de tailleband, plooi hem toe en stik vast, aan de rok leg je de stof iets over of tegen het stiksel om zo aan de achterkant het mooiste resultaat te krijgen, kijk hier voor een uitgebreidere uitleg.
6. Stik een lusje half op de tailleband, half op de rok indien gewenst.

En klaar hé, allee Meisjesmama ge moest al begonnen zijn!


*Je kan de rok ook afwerken met een biais zoals het plooirokje of een kortere tailleband en met knopen werken.

goede kant

24 opmerkingen:

 1. Hier zat ik dus ook op te wachten!
  Heel veel uitleg waar ik hopelijk wat zal aan hebben. Juni ook rokjesmaand?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja doe juni ook maar rokjesmaand en dan ga ik deze ook nekeer maken, tof tof! wel veel uitleg, ik denk dat ik gewoon eens aandachtig naar de prentjes ga kijken, heb zoveel moed en geduld niet om heel denuitleg te willen volgen.
  en van die naadwaarde, das u vergeven mme zsazsa, maar enkel en alleen omdat die broekjes eindelijk terug zijn ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De broekjes zijn terug!
  En amai wat een uitleg. Misschien versta ik hem als ik eens al mijn verstand samenleg *schraap schraap*

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sandrien1.6.10

  Amai, ik moet dringend stoppen met werken of loopbaanonderbreking nemen ofzo om al die geweldige patronen eens uit te proberen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Is die rokjesmaand nu nóg niet gedaan? Wat een kwelling om al die rechte modellekes, A-lijntjes, stolprokjes en nu nog wikkelrokjes te zien passeren. Ik met mijn zwangere buik pas daar niet in.

  Wat niet wegneemt dat dit hier onmiddellijk gebookmarked wordt. Wanneer ik bevallen ben heb ik immers ook recht op meerdere babydutjes. De blog over dat platstuk en zo ging mijn petje te boven maar dit is weer helemaal klaar en duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amai ... ik volg hier al een tijdje maar ik had nog nooit gereageerd.
  Jij doet mij na 5 jaren avondschool mode terug zin krijgen in vanalles te maken. Spijtig genoeg heb ik de laatste jaren wegens een andere avondschoolopleiding (en werken) geen tijd. Ik hoop dat dit blog nog lang blijft bestaan. Deze zomer neem ik alles terug op ... dan heb ik weer even tijd. Een heel erg dikke merci is hier wel op zijn plaats!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik snap nooit een snars van die patronen en werkbeschrijvingen (maar ik ben er van overtuigd dat dat aan mij ligt...) maar ik vind je tekeningetjes altijd zo mooi om naar te kijken! In plaats van zo'n rokje te maken kan ik toch ook gewoon de patroontekeningetjes uitprinten, inlijsten en ophangen? Eventueel nog inkleuren om een klein beetje creatief bezig te zijn. Dan kan ik daar gewoon van genieten én hoef ik m'n benen niet te scheren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lief dat je dat zo duidelijk uitlegt maar voor mij blijft het chinees ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. oh leuk, je brengt me op ideeen!! dank! juni moet inderdaad maar rokjesmaand worden

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oeioei, en 'k heb al zo gesukkeld om't A-rokje te maken. 't zal hier ook vooral prentjes kijken worden!
  Misschien moet je gewoon voor je patroontjes geld beginnen vragen! Daar valt pas geld mee te verdienen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zoveel plannen en zooooo moe. Ik geraak niet meer achter mijn naaimachien. Erg he, ja, ik heb ook al zitten bleiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Seffens hebt ge broebelbenen, zo tussen de netels gaan staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ha, dat was ik vorige week zelf aan het proberen uit te vissen en was jammerlijk mislukt. dacht dat dit mss nog een modelleke was waar een zwanger buikske nog zou inpassen (mits laag genoeg). allee nieuwe moed voor een 2de poging!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Jammer dat ik het niet meer aan kan... maar geweldig leuk om je blog te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. jongjong, dat is fantastisch. Zeggen dat ik vier nachten in mijn tent lag te tobben over hoe dat te tekenen, een wikkelrok. Joehoe.
  Dank u. Ik kan weer slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ramona5.6.10

  ohhhhh...deze wil ik ook gaan maken! De handleiding en tekeningen zijn voor mij hopenlijk duidelijk genoeg om het te gaan proberen. Maar ik zit ook met tijdgebrek...Alhoewel jij dit rokje in 2,5 uur hebt gemaakt?! Hmmm.toch maar uitproberen dus!

  Groetjes uit nederland!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. zou dat goed te doen zijn met tricot? de bloemekes van vermiljoen liggen klaar

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mm, dat lijkt me nogal tricky, heb je een overlock?

  Als je het toch doet meet dan goed alles na, want je kan wel eens met een bredere rok eindigen dan je begonnen bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. geen overlock hier, der stond nu in den burda een wikkelrok voor tricot, vandaar (maar veel eenvoudiger en gelijk veel minder schoon dan hier)

  'k zal 't anders eerst eens met een goedkoop tricootje proberen want 'k durf precies niet goed met Liens bloemen

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Anoniem23.1.11

  Dit wil ik zeker proberen ... je legt het echt goed uit, in gewone- mensen-taal. En je doet ons allemaal zin krijgen om eraan te beginnen. Eerst luk stofje vinden.
  Bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Anoniem3.5.12

  Dag Madame, ik ben werkelijk gefascineerd door de eenvoud van al deze dingen... Tenminste, dat is toch hoe het LIJKT !
  Waar ik altijd over struikel is : hoe kies ik mijn stof als ik nu een rokje wil maken ? Moet ik op bepaalde zaken letten zoals de weefrichting vd stof, hoe moet ik dan knippen, hoe bereken ik hoeveel stof ik nodig heb (want je moet uiteraard altijd een volle stofbreedte nemen ...)?
  Alvast bedankt voor de tips !
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik maakte een wikkelrok (mt.38) voor mijzelf uit jullie boek. Volgens de beschrijving zou ik max. 3 meter biaisband nodig zijn als ik alles rondom wilde afzomen. Ik kocht 5 meter en hield toch maar 50 cm over. Drukfoutje in het boek of maakfoutje van mijn kant?

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Aangezien het al een paar keer aan bod is gekomen: hoe pas je in godsnaam patronen voor rokjes (en eventueel kleedjes) aan voor een zwangere buik? Ik heb er nog niet veel over gevonden en ik vrees dat mijn juf van de naailes begint te flippen als ik het vraag - ze flipte al helemaal toen ze de uitleg moest doen voor een patroon op maat van een rechte rok...

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Liebe Kim, ich liebe dein Rockbuch sehr und habe schon sehr viele Röcke danach genäht. Ganz besonders gefällt mir der Jersey-Rock auf Seite 86 in blau-weiß-rot. Er sieht aus, als hätte er keinen Bund. Die Anleitung auf Seite 87 beschreibt jedoch einen Bund. Auf Seite 64 stand "Bei Röcken, die komplett aus dehnbarem Stoff genäht werden, übertragen Sie das komplette Schnittmuster."
  Leider habe ich noch nicht verstanden, wie der Rock dann oben bleibt, ohne zu rutschen? Welche Art von Bund hat er? Ich würde meinen Rock gerne genau so nähen, wie er auf Seite 86 abgebildet ist. Kannst du mir einen Tipp geben?
  Liebe Grüße
  Simone
  P.S.: Leider kann ich die niederländische Sprache nicht und kann es nur mit einem Übersetzungsprogramm übersetzen:


  Beste Kim, ik ben dol op je Rockbook en heb al veel rokken achteraf genaaid. Ik vind vooral de jersey rok op pagina 86 in blauw-wit-rood. Hij ziet eruit alsof hij geen verbond heeft. In de instructies op pagina 87 wordt echter een convenant beschreven. Op pagina 64 stond geschreven: "Voor rokken die volledig uit rekbare stof zijn gemaakt, breng je het volledige patroon over."
  Helaas heb ik nog steeds niet begrepen hoe de rok dan omhoog blijft zonder te glijden? Wat voor soort verbond heeft hij? Ik zou mijn rok precies willen naaien zoals getoond op pagina 86. Kun je me een hint geven?
  groeten
  Simone
  P.S.: Helaas kan ik de Nederlandse taal niet spreken en kan ik het alleen vertalen met een vertaalprogramma:

  BeantwoordenVerwijderen