#5 A-lijntjes en klokken

rokken
Het einddoel komt in zicht, het wikkelrokje op maat, u nog door één post worstelen en ge kunt er aan beginnen!

Ik weet niet of je het kent, maar veel A-lijn rokjes "vallen" niet, maar staan gelijk een uit een stuk karton geknipte driehoek, dat komt omdat er geen ruimte is ingebracht maar bijgetekend, patroonschande, al weer.
Bij de volgende manier ga je op de plaats waar je ruimte gaat toevoegen een mooie golf krijgen.


Uitgeschuind1. Neem uw zelfgetekend patroon, of een ander goedpassend patroon.
Verdeel elk pand in drie, gebruik de nepen als ze er zijn of verdeel anders, zoals in het voorpand het stuk zonder neep in twee.
Trek een rechte lijn tot aan de neep of taille.
Knip het voorpand los van het rugpand.

2. Neem een groter patroonpapier, leg nog opzij en knip de eerste lijn in tot tegen de taille, knip ook van de andere kant naar de taille tot op 2 mm van de ingeknipte lijn.
Plak dit stuk vast op het grotere blad, wees voorzichtig zodat het andere stuk er aan blijft hangen.
Trek onderaan de zoom een lijntje van 5 cm in de lijn van de zoom.
Neem een potlood en zet de punt op de twee mm die niet losgeknipt zijn en draai met het niet vastgeplakte stuk tot tegen het eind van het potloodlijntje, plak vast.
Knip nu de tweede potloodlijn open, tot tegen de neep en van boven langs een neepbeen weer tot op 2 mm van de andere ingeknipte lijn. Trek onderaan de zoom weer een streepje van 5 cm. Zet je potloodpunt op het smalle streepje onder de neep en draai met het papier zodat de neep toegaat en onderaan het volledige potloodlijntje tevoorschijn komt, plak vast en trek deze keer geen potloodlijntje van 5 cm maar van 2,5.
Trek een lijn van de heup tot aan dit lijntje en klaar, of het voorpand toch, doe net hetzelfde voor het rugpand en uw patroon is af.

Als de twee nepen in het voorpand smaller zijn dan 2,5 cm, maak er dan één neep van, in de helft van de twee nepen.

5 cm is standaard voor een uitgeschuind rokje, hetgene je aan de zijnaad toevoegt is altijd de helft van dat wat je in de rok toevoegt.


Klokrok


Als je meer dan 10 cm toevoegt heb je een klokrok, ga net hetzelfde te werk, en wanneer je de volledige neep hebt toegedraaid verzet je het potloodpunt naar bovenaan de taille, voeg dan de resterende uitschuining toe.
Leg, als je patroon klaar is, de zijnaden tegen elkaar om te controleren of de zoom mooi in elkaar overloopt en geen hoekje vormt.

Klokrokken worden meestal in schuindraad geknipt, dit voor een mooiere, soepelere val, trek met behulp van een geodriehoek een lijn met een hoek van 45° op je patroon en leg deze lijn gelijk met de stofrichting.
Voorzie aan de zoom max 2 cm naad voor een rolzoom, een bredere zoom is moeilijk om te stikken.

Zo, daar zijn we ook vanaf.

Deel van:
#1 Patronen overnemen
#2 De Engelse naad, werk uw rokske deftig af.
#3 Teken zelf een basisrokje
#4 Iets over het beleg, de voering en het platstuk (beleg op vorm)
#5 Maak van uw basisrok een A-lijnrokje en klokrok
#6 Maak van uw rokje een wikkelrok