Oelala, de details

Jurkje 4, strikJurkje 3Jurkje 1, voor
Sommigen van jullie wilden weten hoe dat kleedje met de plooitjes precies te maken als ze dan toch niet wonnen, er waren er zelfs die moesten weten hoe die strik juist zat. Ik dacht: "Er zullen er dan ook wel zijn die eens willen zien hoe het met het bloemenkleedje precies zit" en voila hier is het, de oelala-kleedjes, van nog dichterbij bekeken.


Het strikje
Het gemakkelijkste eerst, het strikje, hier noemen ze dat trouwens "een neuke" en wie weet, misschien zijt ge met dat weetje ooit nog iets.

Goed, drie lappekes stof van 1,5 op 9, naad er rond en tegen elkaar stikken.
De naden openstrijken, lapje van 4,5 op 9 er tegen, keren en klaar.
Next.


de strik
de strik 2De tweede strik, die op de schouder.
Ik vond dat dit kleedje wel wat zwieriger mocht, ik voegde (to-taal niet patroonteken-correct) onderaan de middenvoor 6 cm extra stof toe uitlopend op niks aan de hals.
Een extra bies knippen (x4) om de schouder te verlengen aan één kant, of het meteen aan het voor- en rugpand knippen, maar dat knipt niet bepaald zuinig.
De biezen aan de juiste schouder van voorpand, rugpand en beide beleggen stikken, schouder aan elkaar bij het jurkje en het beleg en het beleg tegen het jurkje stikken op deze manier bijvoorbeeld. Je moet er in ieder geval weer over nadenken. Ik gebruik de laatste tijd vaak deze manier, de zijnaad als laatste sluiten en eerst het beleg vastmaken.

Zowel het beleg als het voor-en rugpand worden tegen de stofplooi gelegd.
Ook klaar!


plooitjes
Eindelijk, de plooitjes!
Hier konden jullie al zien dat je bij plooitjes altijd precies drie keer zoveel stof nodig hebt als er stof zichtbaar is. Het kleedje heeft vijf plooitjes van 1 cm dus heb je 15 cm nodig, klaar, je moet niet echt kunnen volgen, trek het u niet aan.
Leg gewoon het patroon op 5 cm van de stofplooi en teken en knip die 5 cm er extra bij. (Niet bij het rugand en al de belegjes, die knip je gewoon zoals altijd.)
Let op! Trek een haakse lijn van de stofplooi naar de hals, zoals op de tekening, het meest rechtse streepje is 2,5 cm van de originele halslijn.
Dit is niet Ontzettend Belangrijk, eerder Veel Handiger bij het stikken.

Begin met een knipje te maken op een halve cm van de plooi en dan steeds op een cm van het vorige tot je in totaal 8 tekens of knipjes hebt, door de beide lagen stof.
Plooi het voorpand open, dat zou er moeten uit zien gelijk de middenste tekening.
Goed!
Leg nu telkens het eerste teken op het derde, zodat er een plooi zit bij het tweede teken (geef dit misschien een kleurtje) en stik naar beneden zoals op de tekening.
Strijk de naden naar een kant en maak eventueel een extra sierstiksel om de naden vast te zetten.
In het midden van de hals heb je een beetje stof teveel (de Let op), ofwel leg je het patroon op het voorpand en knip je dit bij, ofwel zet je dit recht bij het aanstikken van het beleg, dat is geheel aan u.
Werk verder af zoals altijd.
En ook, klaar!