Week 22

Weekmenu 22

Week 22, oftewel de week waar Velt roet in het eten gooit, één keer per jaar ben ik een heel weekend onbereikbaar, ik zit dan in mijn auto ergens tussen Houthalen en Hoeselt of Hoeleden en Holsbeek.
Ik heb een missie, ik wil op termijn al de Velt-tuinen gezien hebben én ooit meedoen, dermee dat ik nu voldoende prospectie moet doen, u begrijpt dan ook dat ik dit weekend geen tijd heb om eten te maken.
Dat trof, want met de groente die deze week in de mand zaten wou ik ook geen eten maken, spitskool, andijvie, selder, prei, bleirgh seg, ik heb zo genoeg van wintergroeten. Maar volgens mij had ik een hormonaal dipje, want ik was vanmiddag echt ongelukkig en nu is het al weer over, een zogenaamde hormonale groentemandmoodswing zeker.
Dat is wel het nadeel aan weekmenuten, soms weet ge het gewoon écht niet en dan ligt dat wit blad daar te wachten. De befaamde weekmenuutblock, maar ik zeg altijd, beter een weekmenuutblock aan uw keukentafel met een koffie bij de hand dan een avondetenblock in de Delhaize, met een zaagkind in het karreke, ah ja!

Omdat ik het dus echt niet wist deed ik hetzelfde gelijk vorige week, zoveel mogelijk groenten in één gerecht, dan zijt ge meteen van heel dat pakket vanaf en kunt ge de rest van de week dingen eten waar je goesting voor hebt. Deze week gaat die ballon wel niet op want ik heb nog een heleboel soep over van vandaag en voor de rest wordt er niet veel gekookt deze week.
Het is wel niet omdat je alles in een gerecht propt dat het niet lekker is, de soep die ik vandaag gemaakt hebt smaakte fantastisch, ik heb al twee keer avond gegeten vandaag. Ik maakte de soepswapsoep van Evelien, niet met pastinaak en knolselder, maar wel met al de rest plus koolrabi en selder, ge moet die soep echt eens proberen, een aanrader, zeker met die kruidenpesto erbij.

De rest dan, kijk eens mee.
Maandag: Ricottataart met allemaal kruiden gelijk munt, basilicum en peterselie, allemaal gemixt onder de ricotta met een ei en wat room, daarbij penne met zelfgemaakte (ik heb eindelijk een keukenrobot gekocht) pesto van spinazie, rucola, gegrilde amandelen en parmezaan, een slaatje van kerstomaatjes in verschillende kleuren en nog eens focaccia met als topping de pesto, zomer op uw bord, ik zeg het u!
Dinsdag: Witte bonensoep met groentemandinhoud en pesto vnl uit de tuin.
Woensdag: Zeeduivel met andijviepuree, ik dènk dat dit de eerste keer is dat ik andijvie eet, belachelijk hé.
Donderdag: Uit eten, ergens, Mr Zsazsa verjaart en we zijn geïnviteerd.
Vrijdag: Ergens iets in de Ardennen, ik heb het plan opgevat om te verhuizen naar een plek in het bos en we gaan wat dromen want dat mag.
Zaterdag en zondag: de heilige Veltdagen, niet storen aub!

De moestuin, begin juni, uitdunnen naar smaak!

Den hof
Ik kan het niet over mijn hart krijgen om die papavers uit te trekken, dat is toch zo'n schoon bloem, wist je trouwens dat maanzaad van op de pistoleekes uit papavers komt en dat ge daar waanbeelden van kunt krijgen vermits opium uit papavers wordt gewonnen? Geen idee of dat uit dit soort papavers komt, ik doe alleen aan grellige informatie, niet per se correcte.


Overschot
Naarmate de groentes meer plaats nodig hebben gaan er hier en daar dingen de grond uit, de spinaziezaailingen bv, die staan nu bijna de wortelen in de weg dus oogst ik nu en dan wat plantjes voor in een taart of in de gnocci of op de pizza of gelijk vandaag in de pesto. Ik vind dat altijd zo'n zonde om eetbare dingen weg te gooien dus los ik het zo op. De meeste groenten zijn trouwens heel lekker in de babyversie. Prei bv, plant dat gewoon keidicht op elkaar en neem steeds de preitjes die in de weg staan zodat je tot na de winter prei hebt en in juni al niet halverwege door de prei zit, niks zo lekker als een babypreitje (dat is overdreven, ik weet het, maar toch, maar toch) Of uitjes, toch geweldig om dat groen te snipperen op een slaatje ipv de uien uit te dunnen en alles op de composthoop te kieperen.


De Maandag

Die spinazieplantjes mixte ik fijn met een dubbele hoeveelheid rucola en wat gegrilde amandelen, gelijk pesto, daar olijfolie en citroensap bij, superlekkere pastasaus. Om de lijn wat door te trekken bakte ik een focaccia met de pesto als topping, ech lekker!



Dit gezegd zijnde beken ik eerlijk dat ik een kleine maand geleden per ongeluk al mijn kleurbietscheuten heb uitgetrokken en klaargemaakt omdat ik dacht dat het snijbietscheutjes waren. huhum

Vlierbloesemsiroop en al

Inmaken
Ik ontdekte vorige week de wondere wereld van het inmaken, donderdag ll trok ik mijn schort aan, haalde ik mijn koperen kastrol van zolder en roerde ongeveer de helft van de dag in potten.
Ik ontpitte een kilo kersen, kuiste twee kilo aardbeien en klom in een vlier, dat deed ik eigenlijk de dag ervoor, vlierbloesemsiroop moet een nachtje trekken.
Eigenlijk weet ik niks van konfituur maken dus zocht ik wat bij elkaar op het internet, van de vlierbloesemsiroop had ik een receptje.
Uw favoriete konfituurrecepten mogen hier altijd achtergelaten worden, ik ben op dreef!
Drie kilo fruit klinkt natuurlijk lachwekkend weinig, maar ge moet klein beginnen, niet waar?
Van die drie kilo heb ik wel zo'n tien potten konfituur gemaakt, dan zijn toch heel wat ontbijtjes bij elkaar.

Vlierbloesems voor 2 liter
Voor vlierbloesemsiroop heeft u nog heel even tijd, ik dacht vorige week dat ik al te laat was toen Katrien haar recept postte, maar blijkbaar komen er nog altijd nieuwe bloemschermen bij, ge gaat dat zien!
Je zoekt best een boom uit die op een zonnig plekje ver weg van passerend verkeer staat, pluk de schermen die nog mooi wit zijn met veel geel stuifmeel, dit zorgt voor de typerende aromatische smaak, daarom mag je de schermen ook nooit uitschudden. Ik leg de afgeknipte schermen een voor een op een vlakke ondergrond zodat beestjes weg kunnen kruipen en de stuifmeel op de bloemetjes blijft.
De schermen met bloemetjes die bruin of nog niet open zijn gewoon laten hangen, hier kan je binnenkort vlierbessensiroop maken.

Voor 2 liter siroop heb je zo'n 20 bloemschermen nodig. Laat 1,5 liter water koken met 1,5 kilo suiker, voeg wanneer al de suiker is opgenomen de bloemschermen toe en haal meteen van het vuur als de siroop weer kookt. Snij 3 citroenen en 2 sinaasappels in dikke schijven en doe bij in de pot, laat alles 24 uur trekken.
Giet een dag later alles door een vergiet en dan nog eens door een propere keukenhanddoek/kaasdoek en laat terug even doorkoken. Zet ondertussen voor 2 liter aan flessen klaar die je steriel hebt gemaakt, doe de hete siroop in de flessen en draai er meteen een deksel op, de siroop blijft enkele maanden goed op kamertemperatuur.
Ik was mijn flessen eerst met heet water af en zet ze dan met wat water in een vijftal minuten op vol vermogen in de microgolf.
De dekseltjes kook ik in een pannetje.

AardbeienVlierbloesem

Ah ja, een vlier is zo gemakkelijk, ge knipt ergens een tak af, ge steekt dat in de grond en klaar! Na twee jaar hebt ge al bloemschermen genoeg voor uwen eigen siroop.
Bij AnneTanne vindt je heel wat informatie over deze fijne plant.

In De Standaard

Soepswappen in De StandaardEn toen stond ik weer in de gazet.
Het zat zo, ik kreeg de vraag of ik niet wou meedoen met een soepswap, een wap??

soepswapregels
Een soepswap!
Dus stond ik op vrijdag in de keuken van Francis om eens precies uitgelegd te krijgen hoe die lekkere erwtjessoep nu weer in elkaar zat die ze daar al jaren serveren, met mij gingen ze niet lachen op de soepswap!
Ik weet niet of u er een idee van heeft hoeveel soep 5 liter soep is, ik zal het u zeggen, véél, héél véél, hoogst waarschijnlijk heeft u geen kastrol in huis waar zelfs maar drie liter soep in gaat, zelfs niet met drie kinderen in huis, gelijk ik.
Gelukkig is er nog Marie die vijf kinderen had en bijgevolg grote kastrollen in haar kelder heeft staan.
Met Marie en Francis aan mijn zijde moest die soep wel een succes worden!
Als u te ver van Mol woont om de soep te proeven op het terras dat ze verdient vindt u hieronder het recept om uw eigen soepke te fabriceren, smakelijk!


soepswapsoep

Koude erwtjessoep met een gepocheerd eitje en gepelde noordzeegarnalen
Voor zes personen
1 kilo diepvrieserwtjes
7,5 dl ijskoude kippenbouillon (ik had zelf een kip gekookt , maar u kan ook van die potten bouillon gebruiken, blokjes zou ik nu echt niet doen)
2 cl sherry of witte porto

Per persoon
1 gepocheerd eitje
20 gram gepelde grijze noordzeegarnalen
waterkers als garnering

Kook de erwtjes een paar minuten, laat schrikken onder koud water en mix fijn samen met de bouillon en de sherry.
Zeef indien gewenst.

Eitje pocheren
Breek een eitje in een tas, zet een diepe pot water op het vuur, laat koken, voeg veel azijn toe en maak met een lepel een draaikolk in het water. Kap hierin knal een ei en laat exact twee minuten koken, haal uit het water en laat afkoelen in koud water.

Neem om de soep te serveren een ijskoud bord, leg in het midden een ei, strooi de garnaaltjes er rond en wat van de waterkers, giet de ijskoude soep in het bord en ga in het zonnetje zitten!

2805DSM-DS33-CULT-V1.ps2805DSM-DS34-CULT-V1.ps2805DSM-DS35-CULT-V1.ps

Hoe overleef ik de zomervakantie met mijn kinderen?

Paniek in het dorp

Paniek!
Nog even en de kinderen worden losgelaten, blijkbaar boezemt dat sommige mensen wel angst in, angsten die heel herkenbaar zijn zo las ik in de comments, een kleine bloemlezing: I feel your pain - Angstzweet, I tell you! - I share your fears
Ik vind dat allemaal wel grappig, toen het kopje geboren werd was mijn grootste angst eigenlijk al gepasseerd en tot nu valt het best mee dat ouderschap, ik dacht: ik schrijf eens een handleiding, wat tips, wie weet steekt u er iets van op of misschien ergert u zich gewoon eens keihard, bij tijden kan dat best plezant zijn, trek er uw plan mee!


1. Relax!
Kinderen zijn best oké, ook meer dan drie uur na elkaar.
En ja, ook die van u!
U moet niet thuisblijven met een enge ziekte, u bent thuis met uw kind, er zijn ergere dingen.
Wie weet denkt uw kind wel net hetzelfde: “Oh jee, zo lang alleen thuis met mijn moeder”

2. Laat uw kind gerust!
Kinderen kunnen echt wel hun plan trekken. Vervelen zet aan tot creativiteit, laat uw kind zelf denken en bezigheden verzinnen, doe het niet in hun plaats. Kom ook niet steeds tussenbeide bij ruzies, ze kunnen zelf wel hun akkefietjes oplossen en anders leren ze het maar.
Laat uw kind gerust, zit niet constant te foeteren op alles en maak u vooral niet druk in rommel - ruim ‘s avonds samen met de kinderen één keer op, geen zes keer overdag.
Doe zelf ook gewoon uw ding. Niemand verwacht dat u constant uw kind bezig houdt. Uw kind kan er gerust tegen dat u de afwas doet of met een boekje in de zetel ligt.

3. Blijf thuis en zet uw achterdeur open
Plan de week niet vol met activiteiten allerhande, zie tip 2.
Zand, gras, water, takken en slijk zijn altijd een succes.
Zet een emmer zand en een emmer water buiten en u ziet uw kind het eerstvolgende uur niet meer terug. Nog plezanter is een grote hoop zwarte zand, maar daar bent u misschien nog niet aan toe. Ik begrijp dat.

4. Val mensen lastig
Ga met de fiets naar de bomma en met de bomma naar het park (waar u een nr. 12 doet en de bomma achter het kind loopt).
Bezoek vrienden met kinderen, gedeelde smart is halve smart.

5. Stel uw verwachtingen bij. Heb geen verwachtingen
Kinderen gaan echt niet om vier uur aan tafel zitten voor een tasje thee en een gesprekje over het verloop van de dag, maar maken ruzie over wie het grootste stuk taart kreeg, in wiens glas het meeste melk zat en meer van dat leuks.
Bak geen taarten als u toch al geen bakwonder bent, ga geen konfituur maken als je een rokkenhanger hebt, want u wil echt niet met kokende vloeistof van hier naar daar lopen met een kind aan uw rokken.
Maak geen plannen, neem u niet voor om zowel de was áls de strijk te doen, dan kan het alleen maar meevallen als u toch lukt om drie handdoeken op te plooien. Go with the flow, leef in het nu en meer van dat spiritueel gezwets!

6. Zie de opportuniteit, grijp uw kans, geniet!
Doe de dingen waar je nooit tijd voor had. Ga op uw gat in de zon zitten, fiets naar de markt - maar koop dan geen 4 kilo aardbeien om konfituur van te maken, zie tip 5.
U heeft nu de tijd, geniet er van!

7. Profiteer van uw kind
Kinderen zijn net als labradors, geef ze een opdracht en ze vragen om meer. Maar o wee als ze zich vervelen want dan breken ze het kot af.
Laat uw kinderen de afwas doen, en de grond nadien met de toch al vuile handdoek opkuisen, zie ook tip 3.

8. Haal nog een kind in huis
Misschien niet zelfgemaakt, want u wilt niet een hele dag lopen kotsen met een kind achter u aan.
Vriendjes zijn een makkelijker alternatief. 1+1 is hier geen 2, vriendjes houden elkaar bezig. Haal oudere meisjes in huis als u een baby of peuter hebt, er is geen leuker speelgoed voor een meisje dan een occasionele peuter, profiteer hiervan!
Profiteer ook van het tweerichtingsverkeer: het kind dat vandaag komt spelen, daar kan uw kind morgen terecht.
Maak op termijn een kind bij (als u er al geen vier heeft). Er is geen groter kado dan een altijd aanwezige speelkameraad.
Of ze slaan elkaar de kop in. Dat kan ook, dan is uw probleem ook opgelost.

9. Zeg eens neen
Doe geen dingen die je echt niet graag doet.
Ik ga nooit met mijn kinderen naar een speeltuin want ik haat schommels duwen en schommels zijn op die plaats onvermijdelijke dingen.
Speeltuinen kunnen dan weer wel in combinatie met andere ouders (vooral van die hele verantwoordelijke, die in uw plaats achter het kind aan gaan) en punt 12.

10. Zeg eens ja
Doe geregeld toch iets wat je niet zo leuk vindt, uiteraard gaat uw kind vervelend doen als je heel de dag achter de computer zit en al ‘subiet’ gilt als u nog maar denkt dat uw kind iets gaat vragen.

11. Eet
Eten scoort altijd, er is niks dat een vervelend kind zo goedgezind maakt als eten, desnoods zijn het koeken, maar zorg er ten alle tijden voor dat er eten in huis is.
Let op voor het gevaar van het grootste stuk. Heeft u meer dan één kind, laat de ene het taartje of koekje verdelen en de andere eerst een stuk kiezen.
En vooral ... weekmenuut, echt waar, als u weet wat u vandaag en morgen gaat koken en alles al in huis is moet u zich daar al niet mee bezig houden. Kook, als u kleine kindjes, heeft tijdens middagdutjes zodat u het eten gewoon maar moet opwarmen eens het avond is, want er is maar een ding erger dan een ambetant kind en dat is een hongerig ambetant kind. U wil echt niet met zo’n exemplaar nog moeten koken.

12. Drink
Giet uzelf een glas wijn in. U verdient dat en u wordt er alleen maar aangenamer van.

Gelukkig is er wijn!

Schol, en wees vooral niet beledigd als uw kind na twee maanden toch liever naar school gaat, iedereen moet oefenen, ook u!

Fattoush op woensdag

Fattoush

Elke dag een fotooke trekken van het avondeten is zo onderhand al een gewoonte geworden, mijn huisgenoten beginnen pas te eten als ik hun de toestemming geef en gisteren nog zei Jef tegen mijn vader: "Wacht, ze moet nog een foto trekken!" Om maar te zeggen dat het gebruik hier ingeburgerd is. Abel is de enige die het nog niet helemaal doorheeft en als er een hand op een foto staat dan weet u vanwaar ze komt.
Als het eten dan ook nog eens lekker is dan laad ik dat op bij Flickr en als het heel lekker is dan post ik het hier.
Dat wil dus zeggen dat u dit best eens uittest.

Het recept komt uit mijn nieuw favoriet kookboek Plenty van Yotam Ottolenghi, aangeraden door Jonge sla en oh zo goed bevonden. Ik heb al het plan opgevat om gewoon alles klaar te maken, ondertussen zit ik aan gerecht vijf ofzo.
Ik vermoed dat hij hier niet komt lezen dus ik geef het u even mee.

Voor vier personen (en dat waren we, maar twee van ons waren min 6 en alles was op, dus doe alles misschien maal 1,5)
-40 gram quinoa (dat is dus idd niks en geen typfout)
-300 gam zuurdesembrood (of pitabroodjes ofzo)
-3/4 dl olijfolie
-4 rijpe tomaten, samen 400 gram (geweldig, hij geeft exacte informatie), in stukken gehakt
-3 minikomkommers, in plakjes
-1/2 kleine rode ui, in flinterdunne ringen
-4 el fijngesneden koriander
-1,5 el fijngesneden munt
-2 el fijngesneden peterselie
-1 el citroensap
-3/4 el rodewijnazijn
-2 kleine tenen knoflook, fijngehakt
-zout en peper

-Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen en doe al de rest (zonder het brood) terwijl in een grote kom.
-Rooster het brood, snij in hapklare stukken en doe samen met de gare quinoa bij in de kom.
-Roeren, proeven, bijkruiden en opdienen!

Ik at dit samen met houmous en geroosterde aubergineprut.
Oe, mannekes!

De Zonen op woensdag

Batterijkinderen

hangbatterijkinderen

Al die klagers die zeggen dat ge veel plaats nodig hebt voor kinderen, ze hebben ongelijk!
Koop u een stel batterijkinderen gelijk ik, ik kan er nog een veelvoud kwijt!

Week 21

Week 21

Week 21, de week waar ik op één dag bijna van heel mijn groentepakket vanaf was, zelfs een gewraakt raapje ging er in (de rest gaat dus naar de buren, écht, bleirgh).
We zitten nu al in week 21 en eigenlijk is de opbrengst in de moestuin nog altijd te verwaarlozen, ik ga daar volgend jaar toch meer werk van maken om vroeger uit de moestuin te kunnen eten.
Het zal natuurlijk ook met de droogte te maken hebben, zouden we anders al niet omgekomen zijn in de courgettes?

Den dinsdag
Dinsdag

Maandag: Snijbiet met boterboontjes en couscous. Werkelijk waar het mottigste gerecht dat ik ooit gemaakt heb en als ik dat dan zo mottig zie wezen kan ik dat echt niet meer binnenkrijgen, belachelijk natuurlijk, maar ik had daar echt geen goesting meer in. Gelukkig zag de couscous er wel lekker uit en was het ontbijt nogal aan de verzadigde kant.
Dinsdag: Groentepakketkorma met basmatirijst, papadums en de chutney van vorige week. Dat was dan werkelijk waar heel lekker en simpel, een ui fruiten, daar currypoeder of zo'n potje currymengsel bijkappen en even meebakken. Voldoende cocosmelk toevoegen en dan de groentes in volgorde van stevigheid erbij. Hier was dat wortelen - raapje - paksoistelen - bloemkool - koolrabi en paksoibladeren. Rijst koken, eventueel wat geschaafde amandelschilfers erover en snel deze tomatensalade in elkaar toveren en dan terwijl alles suddert de papadums microgolven.
Woensdag: Fattoush met quinoa daarbij gegrilde halloumi en hummus of houmous of zoiets.
Donderdag: Vispaella, ik kocht vorige week een paellapan en ga dit recept eens testen. Als het echt lekker is ga ik de uitdaging aan en laat ik mijn Spaanse buurvrouw proeven.
Vrijdag: Penne met aubergine, mozzarella en tomatensaus, jum!
Zondag: Raapstelenpuree met zalm, als we goesting hebben.

Toch weeral niet in de boekskes?

Vitaya magazine
Nu nog in de woef en ik heb ze allemaal gehad.


De Standaard
Ge moet trouwens niet alles geloven wat ze schrijven.

Mijn kruiden top zoveel

Kruiden
Ik dacht, ik doe eens iets over kruiden, kruiden om te eten, want van de geneeskrachtige eigenschappen ben ik niet op de hoogte, daar moet je voor bij Anne zijn.
Als ik nu eens gewoon begin met mijn allerfavorietst kruid en zo afzak en dan zien we wel waar we eindigen.

Voor ik van start ga nog even dit, ik heb geen enkel probleem met mijn kruiden, alles groeit en bloeit gelijk zot, ik heb van de lente tot de vries een overvloed aan kruiden in de tuin zonder dat ik daar eigenlijk iets speciaals voor doe. Het enige dat ik kan bedenken is dat mijn kruiden zo goed als allemaal in de volle grond staan, dat betekent dat ze altijd voldoende vocht en voedingsstoffen hebben. Kruiden in potten, dat is hier geen garantie op succes, maar ik doe het toch, want ik vind dat zo gezellig.

Kruiden in den bocht
Mijn kruiden staan zowat overal, in borders, tussen de groenten, in potten maar vooral in vier bakken van 1,20 m doorsnede. In die bakken staan ook wat bladgewassen zoals ruccola, kervel, selder en zuring. Er staan ook heel wat kruiden tussen die ik zelden gebruik en dus maar wat plaats staan in te nemen.
Ik heb er daarstraks over nagedacht en ik denk dat mijn top tien in één bak past, dus u heeft vanaf nu geen excuus meer, want wie heeft nu geen metertje plaats voor wat kruiden die uw maaltijden zoveel meer smaak gaan geven.
Desnoods maakt u maar een geveltuin met de buren.

Oké, daar gaan we!
N°1, mijn allerallerfavorietst kruid .... peterselie, niet de gekrulde variëteit, dat kriebelt in mijn keel. Platte peterselie, ik vind dat zo ongelofelijk lekker, ik plukte als kind al peterselie in de tuin van mijn grootouders om te knabbelen en dat doe ik nog altijd. En u zou dat ook moeten doen, want van peterselie krijg je een frisse adem zeggen ze.
Elk voorjaar koop ik een drietal plantjes waar ik er twee tussen de tomaten plant en een in de bak, die drie plantjes zorgen voor meer dan voldoende peterselie tot diep in de herfst. Dat is nodig, want ik gebruik dit kruid zo goed als dagelijks.
Peterselie wordt zo'n 30 cm hoog en moet niet in de volle zon staan. Per plant voorzie je 30x30 cm.

Op n°2 staat tijm, een absolute smaakmaker, ik ben dat het laatste jaar heel veel gaan gebruiken en het bosje heeft er nog nooit zo goed uit gezien. Tijm is een vaste plant, een keer een potje kopen in de supermarkt is voldoende voor jaren tijmplezier.
Ik gebruik tijm in zowat alles wat moet sudderen en vaak in combinatie met citroen.
Tijm groeit in verschillende vormen, sommigen blijven kleine struikjes (de echte) andere gaan alle richtingen uit (vb citroentijm).

N°3, een gedeelde derde plaats, bies- en daslook, het succeskruid voor de beginneling, bieslook groeit overal en gewoon uit een zaadje, als je geen geduld hebt koop je een potje in de supermarkt. Bieslook wordt (bij mijn weten) enkel gebruikt in koude bereidingen zoals sausjes, vinaigrettes, op sla, op een zwart boke met verse kaas en wordt net zoals peterselie vrijwel dagelijks gebruikt.
Oogst geregeld bieslook door sprietjes af te knippen, dan zal de plant steeds nieuw blad aanmaken.
Als je niet knipt komen er mooie roze bloemen bovenaan de stengels, deze bloempjes mag je ook eten en kan je dus perfect gebruiken als garnituur. De bloempjes hebben net zoals de stengels een fijne uiensmaak. Als je de plaats hebt zou ik her en der wat plantjes zetten zodat je steeds kan gebruik maken van blad en bloempjes.
Bieslook is een vaste plant, vroeg in het voorjaar zie je de eerste sprietjes al verschijnen, een plant heeft dezelfde plaats nodig als peterselie en mag zowel in de zon als in de schaduw staan.
In de bloempjes zitten zaadjes en die zorgen ervoor dat de plant zich makkelijk uitzaait.
Daslook dan, ik gebruik dat op dezelfde manier als bieslook, rauw gesnipperd over slaatjes en in sausjes, je kan zowel de bloemen, bladeren en bloemstengels gebruiken, van smaak zit het tussen knoflook en bieslook.
Daslook groeit het best in de schaduw en zaait zichzelf makkelijk uit.

Dit was mijn absolute top drie, deze drie makkelijke! planten zouden in geen enkele tuin mogen ontbreken, we gaan verder met net zo'n gemakkelijke planten.

N° 4, munt, een te gemakkelijke plant, voor je het weet heeft munt heel uw tuin ingepalmd. Plant munt in een grote pot in de grond zodat de wortels in toom gehouden worden. Dit is ook een vaste plant, ééns munt, altijd munt. Koop in de winkel een plantje in pot of koop een of meerdere specialere soorten zoals pepermunt of Marokkaanse munt in een tuinwinkel.
Munt past net zoals peterselie en bieslook bij geweldig veel gerechten om nog maar te zwijgen van de lekkere muntthee.

N° 5, basilicum, onmisbaar in de zomer, wat zouden tomaten zijn zonder basilicum? Dit kruid is een geweldig succes van begin juni tot eind september, ik zaai elk voorjaar een drietal soorten (gewone, citroen, paarse) en plant ze uit tussen de tomaten na de ijsheiligen op zo'n 20 cm van elkaar, de potjes die je in de winkel koopt stop je dus niet zo in de grond maar haal je volledig uit elkaar, elk steeltje wordt een hele nieuwe plant. Het is belangrijk om de bloemtoppen die in de planten verschijnen weg te halen zodat de plant beter vertakt.
Ik laat in pastasauzen altijd wat volledige takjes basilicum meekoken die ik er op het eind uithaal en vervang door wat vers gescheurd kruid.

N° 6, koriander, dit koop ik zo goed als wekelijks en heel het jaar door in potjes en elk potje wordt uitgeplant in de tuin, sommige verdorren en sterven meteen andere schieten uit en zorgen voor een tweede oogst. Als je niet alles afknipt komen de plantjes in zaad en zaaien ze zichzelf uit. De gedroogde zaadjes zijn ook perfect te gebruiken in de keuken. Koriander wordt vnl gebruikt in de Oosterse keuken.

Hier begint het wat af te zwakken, de volgende kruiden gebruik ik niet zo frequent als de vijf voorgaande, maar verdienen toch een plaatsje in de kruiden-top-zoveel.

Oregano, n° 7, wat een verschil maakt dit in tomatensauzen en op pizza's of samen met citroen in marinades, nog zo'n gemakkelijk doorlevend kruid. Mijn twee plantjes komen van een kruidenkwekerij en doen het al twee jaar geweldig.

Rozemarijn, n° 8, bij vanalles in den oven en wat ik altijd al willen doen heb is die harde stengels gebruiken als satéstokjes voor scampi's of zo'n dingen. Een wisselend succes in de kruidentuin, sommige struiken deden het super en werden elk jaar groter tot ze de winter niet meer doorkwamen en andere 'pakten' niet. Rozemarijn is overal verkrijgbaar dus drama's zijn dat nooit.

N° 9, laurier, dit vormt samen met peterseliestelen en tijm het 'kruidentuiltje', meestal worden de bladeren gedroogd voor gebruik, écht noodzakelijk is dit dus niet in de moestuin. Het laurierplantje dat ik heb is al jaren een kneusje (kleinste pot, tweede foto) omdat ik dit toch geregeld vers gebruik en het kneusje niet de tijd krijgt om te groeien.
Dit is de enigste plant (buiten eventueel rozemarijn) die in de winter naar binnen moet.

N° 10, dragon, het bearnaisekruid, dat ik overigens nog nooit gemaakt heb, ik gebruik het in kipgerechten, bij eieren en in dit heerlijke visgerecht. Vul een fles met dragonblaadjes en wijnazijn en je hebt zelf een hele lekkere azijn gemaakt voor in vinaigrettes met bv mosterd. Er zijn drie soorten dragon, Franse, Duitse en Russische, de laatste is minder uitgesproken van smaak dus koop een van de twee eerste soorten. Alledrie zijn ze doorlevend.

Salie, n°11, een van de grootste successen, weinig meer enthousiaste planten dan salie, zonde, want ik gebruik het haast nooit, af en toe in een bonengerecht. Verder wordt salie als thee gedronken bij keelpijn en in zware ovenschotels gebruikt.
In snoei salie elk jaar volledig terug om een bossige plant te behouden.

Dan gaan we afronden met nog wat eetbare kruiden die nog minder gefrequenteerd worden en waar ik haast niks over te vertellen heb.

12 dille, als smaakmaker bij vis tijdens het bakken, klassiek bij gerookte zalm en komkommer.
Mooie, makkelijke plant met geweldige bloemschermen. Zaait zichzelf uit.

13 venkel, moet uit de buurt van dille staan om kruisingen te voorkomen, er bestaat kruidvenkel en knolvenkel, van beide kan het groen en de zaadjes gebruikt worden in gerechten, werderom een makkelijke, zichzelf uitzaaiende plant.

14 lavas, die geur, dat hebt ge al jaren niet meer geroken! Lavas heeft een selderaroma en wordt ook wel maggiplant genoemd, maggi van de Maggi van vroeger voor in de soep. Lavas is een vaste plant en kan wel bijna 2 meter hoog worden, daar kan je soep van blijven op smaak brengen.

15 bonenkruid, bij bonen, echt wel!
Je hebt een eenjarige en een vaste soort, de eenjarige is krachtiger van smaak.

16 goudsbloem, de calendula van in de zalf, naar het schijnt 'de gemakkelijkst te telen eenjarige plant' en dat zal er niet ver naast zitten, eens gezaaid komt dit probleemloos jaarlijks terug in de tuin. Zowel de groene blaadjes als de oranje bloemblaadjes mogen in de sla.

17 mierikswortel, hier gebruik je enkel de wortel van, geraspt gemengd met wat room is dit een heerlijk sausje bij gerookte zalm. Dit is net zoals munt een vaste plant die wat ingetoomd moet worden, zet hem op een plekje apart of in een pot zodat de wortels binnen de perken gehouden worden.

18 bernagie, ik gebruik bernagie of komkommerkruid als groenbemester, de bloemetjes en bladeren mogen in salades, deze plant zaait zichzelf enorm uit, één keer zaaien is dus voldoende voor jaren komkommerkruidplezier.

19 citroenmelisse, dit gebruik ik wel eens als er sprake is van geraspte citroenschil maar er geen citroen voor handen is, ook in fruitsla en drankjes is dit goed te gebruiken. Deze vaste plant kan nogal eens enthousiast gaan doen en de buren verdringen.

20 Oost-Indische kers, zowel de bloemen als de bladeren mogen in de sla, de jonge zaden kunnen als kappertjes opgelegd worden. Deze eenjarige plant moet dan de tweedst makkelijkst te telen eenjarige zijn als goudsbloem de eerste is.
Beide planten wisselen elkaar hier af in de borders.

Het zijn er 20 geworden, ik vind dat voldoende.
En wat vindt u, wat is jouw favoriet kruid?

Een vraag en een oplossing

Het een of het ander?


Enige uren later ...

Foto op 21-05-2011 om 11.30 Tadaa

Mme Zsazsa in de plooi

Mme Zsazsa in de boom
Twee weken geleden toen het zomerde zocht ik diep in mijn kast naar iets gepast voor het warme weer, dit kwam tevoorschijn, ik dacht: "Ach, ik moet toch niet buiten"
In een jolige bui showde ik 'mijn tent' op facebook en blijkbaar viel dat wel in de smaak, ge hebt natuurlijk mensen die met alles staan *kucht*
In dezelfde jolige bui duwde ik Mr Zsazsa een kodak in de handen en ging wat jolig hangen wezen in een boom. Dit allemaal om u de testversie van een kleedje te laten zien dat ik eigenlijk al vergeten was. Het zit zo, tijdens mijn zwangerschap van Abel droeg ik alleen tenten, mijn gat vergroot nl. evenredig met mijn buik en dat is echt niet flatterend in een schoon spannend dingske van fragile, tenten dus, tenten die doen vermoeden dat er in het kleed een schoon rank iemand huist. Dat was er in dit geval schromelijk nevenst, hier was geen ruimte meer voor de suggestie, ge kon goed merken dat er twee personen in dat kleed zaten. Maar ... een van de twee has left the tent en eigenlijk valt het nu weer mee.

Hangende plooien
Meer nog, ik vind het zelfs een 'plezant' kleedje, valt dat even mee als je toch al in een jolige bui bent.
Ondertussen is er al een bandje afgescheurd en ligt het ergens in een hoek te wachten om deftig afgewerkt te worden, op testversies ben ik niet zo precies.

Mme Zsazsa in de plooi
Zo gebruikte ik ipv een beleg gewoon een biasoverschotteke, dat rap rap wordt vastgestikt en dan uiteraard komt piepen.

Typisch Abel
En omzomen dat gebeurt al helemaal niet, wie ziet dat uiteindelijk hé?!

Week 20

Weekmenu in de snijbiet
Week 20, ook wel de week met de nieuwe kookboeken, ik ga u dat nog eens allemaal vertellen, eerst uittesten.
Het weekend van week 19 mislukte nogal, dat gebeurt nog wel eens, daarom aten we een soort van twee hoofdmaaltijden op één dag, drie eigenlijk, want voor de kinderen maakte ik van de overblijvende courgettes tomatensaus -ja, ik kan dat, het proeft wel nergens naar, maar de linzen zouden ze nog lauwer onthaald hebben, eigen schuld dus- erbij gaf ik ook nog geroosterd stokbrood, ingesmeerd met kruidenolie, want iets mag het hebben.


Maandag: Linzen met geroosterde aubergine, tomaten-courgettesaus met pasta en feta-spinaziefilotaart.
Geroosterde aubergine maak je op net dezelfde manier als geroosterde paprika, op de vlam van een gasvuur leggen en draaien tot alles zwart ziet, paprika moet je dan even laten stomen in een zak, maar bij aubergine kan je meteen het vruchtvlees er uit halen, dat wat laten uitlekken, kruiden met peper en zout en wat citroensap -pezoci zouden de hippe mensen zeggen- hemels! De linzen maakte ik op ongeveer deze manier klaar, de linzen op een bord, daarop wat van de auberginepasta en dan een kwak Griekse yoghurt, ik zei het al ... hemels.
Dinsdag: Stoofpot van snijbiet en kikkererwten (de tamarinde vond ik niet) met rijst en een Marokkaans wortelslaatje. Geen vlees én snijbiet in één recept, dat is niet bepaald waar de puber aan denkt voor het avondmaal, maar ik heb geen geklaag gehoord. Ik kan zelfs zeggen dat dit het lekkerste snijbietrecept ooit is.
Ik ben een beetje te lui om het recept over te typen dus dat heeft u nog te goed van me.
Ipv tamarinde gebruikte ik citroenzest, geen idee of dat een beetje in de buurt komt, maar ik vond dat toch een verdienstelijke poging van mezelf.
Woensdag: Nieuwe aardappeltjes met boontjes en gerookte zalm, een zomerse variant op dit.
Donderdag: Garnalenkorma met rijst, papadums en heel de Indiase bataklan, ik ga dat gewoon kopen denk ik die papadums.
Vrijdag: Broccolitaart met gorgonzola en wat lekkere tomaten
Zaterdag: Witloofsoep met brood voor de mannelijke bewoners van de Zsazsa mansion, het enige vrouwelijke exemplaar gaat 'Proeven van de blaadjes en dolen door het bos' en eigenlijk weet u nu niet veel meer dan ik, feit is dat ik pas zondag tegen de middag terug ben.
Zondag: Dus gaan we voor zondag nog niks plannen, want wie weet heeft Mr Zsazsa wel iets in de oven staan!

Spinazie met feta in filodeeg
De maandag, hier ongeveer het recept.

Den dinsdagHet allerlekkerste snijbietrecept tot nu toe


Peultjes en viooltjes
Volgende week mss wel peultjes!

2de poging

Truitje

Bij de eerste ging ik schromelijk de mist in, poging 1 kan samengevat worden als 'soms zijn er stoffen die altijd uitlebberen, overlock of niet'. Poging 2 dus, buiten de per ongeluk ongestreken plooien vind ik het best te doen, zoiets was toch de bedoeling in ieder geval. Ik zag een soortgelijk truitje op de blog van Lieschen Mueller, een Duitse die ge-wel-dige dingen maakt, ik zou nu graag linken maar haar blog laat dat niet toe, zund, maar ga in ieder geval zelf eens zien.

Dit weekend

Abel
Dit weekend las ik nog geen pagina van de weekendkranten en kookte ik geen enkele maaltijd van mijn weekmenu.
Ik kreeg wel een exclusieve rondleiding van de gehele Annetannefamilie in hun permacultuurtuin, nam mijn oudste zoon mee naar een voorstelling, of beter, buurvrouw n° 9 nam mij en mijn oudste zoon mee naar een voorstelling, kreeg Madam Naais en haar gevolg over de vloer en maakte dit truitje, zaterdagavond tussen negen en half elf, patroon inbegrepen.


Abel
Ons Abeltje, het sukkeltje heeft zo goed als geen truitjes, maar ik heb wèl een overlock, vanaf nu maak ik ze dus zelf en dit is n° 1, 2, 3 en 4 liggen klaar om in elkaar gezet te worden, morgen ofzo, als de weekendkranten mij niet te hard roepen, want ik moet dit weekend natuurlijk nog inhalen.

Raglan

Vandaag gingen wij naar Planckendael

Planckendael
We leerden bij dat ge daar met uw abonnement een uur vroeger binnenmoogt.

Familie in de bomen
We wandelden wat tussen de bomen.

Ooievaar
Zagen ooievaars

Blije Abel
Blije Abeltjes

Boze Abel
Boze Abeltjes

Bomen
Bomen met hoorns

neuzen
En beesten zonder

Week 19

Week 19

Maandag: Aspergerisotto met een slaatje van Chinese kool en spekjes, voor de risotto kookte ik eerst de asperges zodat ik dat water als bouillon (versterkt met een bouillonblokje) kon gebruiken voor de risotto, die maakte ik op de gewone manier, uit fruiten in boter/olie, rijst en wijn erbij en als de wijn weggekookt is al de bouillon in één keer in de pot (dubbele hoeveelheid rijst) en op het eind de asperges, klaar. De Chinese kool is een overblijvertje van twee weken geleden, blijkbaar nog zo'n groente die je kan vergeten in de koelkast. Het recept, de kool een paar minuten blancheren, terwijl wat spekjes bakken en een vinaigrette maken met rode wijazijn, olijfolie, agavesiroop en mosterd. De kool goed uitschudden, alles mengen en klaar.
Dinsdag: Een gierstslaatje met pizza, gelijk ik gisteren al vertelde.
Woensdag: Gnocci van ricotta, spinazie en munt, een receptje van Donna Hay met gebakken paddenstoelen onder wat sla gemengd en een overschotje van de gierstsalade van gisteren met wat blokjes feta gemengd.
Donderdag: Gegrilde tonijn met salsa van tomaten en koriander en dan zou ik daar nog iets willen bijmaken maar wat, pasta gaat niet bij koriander, rijst is zo droog, brood dan maar?
Vrijdag: Macaroni met kaas, uit het boek op de foto. Iets simpel en snel, de puber moet gaan lopen en we gaan hem allen aanmoedigen aan de zijlijn. Ik denk nu wel niet dat de macaroni hem goed gaat bekomen.
Zaterdag: Ratatouille met spinazie-fetataartjes en courgetterösti's, geen beignets, vergissing. De taartjes zijn een mengeling van de twee vermelde ingrediënten deels verpakt in filodeeg.
Zondag: Mexicaans brunch-lunch, hieronder op foto want dat is wat teveel uitleg.

Mexicans ontbijt

Meer weekmenu's hier: weekmenuten.blogspot.com

Den dinsdag

Den dinsdag Een foto van mijn weekmenu ben ik vergeten, maar het eten van vanavond, dat staat er op.
Gierst met courgette en een pizza (drie eigenlijk) met ricotta en spinazie.

Het lekkerste vind ik courgette in een soort van tabouleh, maar omdat er geen zuiderse groenten in mijn mand zaten is het een iets gewijzigde versie geworden die zeker niet onderdoet voor de oorspronkelijke, vraag maar aan Buurvrouw n° 9 die hier 'toevallig' binnen kwam vallen rond etenstijd.

Het recept:
-Gierst, couscous, bulgur, ... koken al dan niet met een bouillonblokje
-Courgette in plakjes snijden en bakken in wat olijfolie
-Look toevoegen en wat laten meebakken
-Maak een vinaigrette van citroensap en olijfolie en doe dit samen met een hoop gehakte tuinkruiden (veel munt, rucola, peterselie, bieslook, ...) bij de gierst, meng en breng op smaak met peper en zout.
-Serveer lauw, dat vind ik toch het lekkerst.

Dan de pizza, heeft er iemand een idee waarom spinazie meestal met ricotta gegeten wordt? Ik at dit jaar al spinazie-ricottalasagna, tagliatelli, cannelloni en nu ook pizza. Omdat ik nu toch bezig ben geef ik ook hier het recept maar van.

Ik gebruikte het -het perfecte- pizzadeegrecept van Donna Hay. Op de pizza komt tomatenpassata gekruid met peper, zout en oregano, daarop een laagje snel gestoofde spinazie en dan de ricotta. Afwerken met wat parmezaanse kaas en olijfolie, 12 minuten in een hete oven en klaar.

Morgen alle andere dagen voor het geval u daarop zit te wachten en anders ook.

Gestrikt in den hof

semi hautain
Bloesje 1Voor de deur

Overlocknieuws: Na de zeer frustrerende avond met de broekskes en de Bernina heb ik goed begrepen dat het bedraden toch wel allesbepalend is. Na die avond heb ik ook door dat een overlock bedraden met afwijkend dieptezicht een combinatie is die niet echt werkt. Wat ik nog doorheb is dat een man met een rustig karakter én dieptezicht een fijne aanvulling is op dit alles én dat overlocken echt wel ontzettend snel gaat, zeker als je niet van het pietluttige soort bent zoals ik.

Ik schat dat dit bloesje in elkaar stak op een half uur, er is dan ook niet veel aan, voor- en rugpand hebben aangeknipte mouwen, vier boordjes er aan en klaar.
Ik heb het zo nogal voor die boordjes, de broekjes van Abel werkte ik net hetzelfde af.
De truuk is om eerst de boordjes er aan te zetten en dan de zijnaad te sluiten, op die manier moet geen enkel boordje op maat worden geknipt.
Eigenlijk feitelijk moet de naad platgestikt worden met een tweelingnaald, maar ik ben daar nog niet aan toe. Ik hoor daar teveel tegenstrijdige dingen van, de een is daar nogal colerig op terwijl de ander daar niets dan goeds van vertelt. Ik ga het nog even zo laten, ik heb mij al genoeg gefrustreerd deze week.

De stof komt van Den Beer en er zaten gaatjes in dus meer dan een bloeske kreeg ik er niet uit, het patroon tekende ik zelf, zo'n beetje met de losse hand, want tricot, dat vergeeft veel ...